Donald Tramp Džo Bajden američka zastava gori
EPA / Profimedia
Donald Tramp Džo Bajden američka zastava gori

EPA / Profimedia

Izbori u SAD, Donald Tramp i Džo Bajden, Foto: EPA / Profimedia

.

KLJUČNE INFORMACIJE O IZBORIMA U SAD
Dok je Bajden trenutno u blagom vođstvu, Tramp tvrdi da je došlo do velikih prevara.
Ključne države su trenutno Pensilvanija, Nevada i Arizona.
Trampova kampanja je tražila prekid brojanja glasova dok im se ne omogući pristup i nadzor.

U nastavku čitajte najnovije vesti iz SAD gde traje izborna drama dok se broje glasovi u ključnim državama.

01.03 Donald Tramp završio svoj govor

00.40 Tramp se obraća građanima SAD

 Trenutni predsednik Amerike, javnosti se obraća na konferenciji za novinare.

- Dobro veče svima, želim da se obratim povodom glasanja. Ako brojimo legalne glasove, pobedili smo, ako računate ilegalne, kasno pristigle, pnda je na delu prevara - rekao je Tramp.

- Ovo je godina republikanskih žena, ovo je godina kada ih je najviše ušlo na Kongres. Bilo je Latino-amerikanaca, azijata, Afro-amerikanaca. U Floridi sam pobedio lako, kao i u Ohaju. Mislili su da će se desiti veliki plavi talas, ali su se prevarili. Desio se veliki crveni talas. Republikanci su postali zaštitnici američke radničke klase i inkluzije, a demokrate duboke države, tehnokrata i medija koji stoje iza njih - kaže Tramp.

- Dugo sam govorio o glasanju mejlovima. To je uništilo naš sistem. Sada je moguće učiniti bilo kakvu manipulaciju. Zanimljivo je kako glasovi pristigli mejlovima stižu samo jednoj strani, a našim posmatračima je zabranjen pristup. Vodio sam ubedljivo u Pensilvaniji i Džordziji, a onda su glasovi počeli da stižu i stižu. Od ubedljivog vođstva, sad dolazimo u situaciju da ćemo ubedljivo izgubiti - rekao je Tramp.

Predsednik SAD je istakao da će braniti volju naroda i integritet izbora.

- Pokušaće da pokradu izbore i sada je na delu prekrajanje izborne volje. Obratićemo se Vrhovnom sudu - istakao je Tramp.

- Glasove računaju bez ikakve indetifikacije, svako računanje glasa u Detroitu je rizično - rekao je Tramp.

- Glasovi moraju stići do dana glasanja, a nastavili su da stižu i stižu još uvek. Na milione neverifikovanih mejlova samo pristiže. Demokrate su znale da ne mogu da pobede ove izbore i sada je na delu prevara i beskrajno brojanje ilegalno pristiglih glasova u svim ključnim državama. Korumpirana mašinerija demokrata krade ove izbore - objašnjava predsednik Amerike.

- Imamo dovoljno dokaza, borićemo se i pobedićemo. Ishod izbora možda će ići i do najvišeg suda u zemlji. Ne smemo dopustiti da prođe ova manipulacija sa poštanskim glasovima. To je jedna velika sramota za SAD. Nije važno da li će pobediti demokrate ili republikane, Džo ili ja, ovo je uništavanje svih tekovina naše demokratije i osnova ma kojima počivaju SAD - zaključio je Tramp.

00.18 Narodu će se obratiti Tramp

Donald Tramp

AP/Evan Vuči

Donald Tramp, Foto: AP/Evan Vuči

Aktuelni predsednik Amerike, Donald Tramp će se obratiti naciji u 18.30 (00.30 po našem vremenu). 

23.41 Na pomolu veliki preokret u Džordžiji?

Džordžija

EPA

Džordžija, Foto: EPA

Glasovi u Džordžiji se i dalje broje, a situacija je pričično napeta jer je vođstvo Donalda Trampa spalo na manje od 10.000 glasova.

- Ista stvar se dešava i u Pensilvaniji - navode na CNN.

Trampovi advokati već se nalaze na oba mesta.

U Džordžiji je izbrojano oko 98 odsto glasova, u Pensilvaniji 93 odsto.

23:09 Podneta tužba protiv zvaničnika iz Filadelfije

Trampova kampanja podnela je tužbu protiv izbornih zvaničnika iz Filadelfije zbog navodnog kršenja izbornog procesa time što su blokirali posmatranje glasačkih listića u gradu.

23:07 Arizona će jasniju sliku imati u petak

Zvaničnici iz Arizone da će nakon sutrašnjeg dana imati jasniju sliku o ishodu glasanja.

22.50 Trampov protivnik "miriše" pobedu

- Ne sumnjamo da ćemo posle prebrojavanja glasova biti proglašeni pobednicima. Molim vas sve za strpljenje. Ovo je proces koji traje, ali prebrojavanje glasova će uskoro biti završeno. Znaćemo vrlo brzo - rekao je upravo demokratski kandidat Džo Bajden na konferenciji za novinare.

22.20 Bajden se obratio

- Izbori su jako važni. Zato se svaki glas mora brojati! - poručio je na početku svog obraćanja.

Džo Bajden

Tanjug/AP

Džo Bajden, Foto: Tanjug/AP

- Hvala vam svima na poštenju. Idemo dalje brojati glasove. Neka vas Bog sve blagoslovi . Nemamo sumnje da kada se kada se brojenje završi, senatorka Haris i ja bićemo pobednici - rekao je.

21.40 Uhapsite šefa Tvitera Džeka Dorsija!

21.20 Sukob demonstranata i policije u Njujorku

Demonstranti zahtevaju da se svi glasovi prebroje, a nekoliko ljudi je uhapšeno.

Njujorška policija saopštila je da je danas uhapsila najmanje 30 demonstranata koji su, kako navode, "mirne demonstracije pokvarili paleći baklje, obarajući kontejnere i bacajući jaja na Menhetnu".

rezultati

Printscreen

rezultati, Foto: Printscreen

Jedan od protestanata je uhapšen nakon što je pljunuo na policajca, rekao je poručnik Džon Grimpel za CNN.

U pitanju su pristalice Donalda Trampa koje su izašle na ulice da se pobune protiv izbornih rezultata.

21.10 Uskoro rezultati iz Pensilvanije

Državni sekretar Pensilvanije Keti Bukvar rekla je da bi konačni rezultati predsedničkih izbora u toj saveznoj državi trebalo da budu poznati do kraja dana.

"Mislim da bi definitivno trebalo da znamo rezultate do kraja dana. Ima oko 550.000 kutija koje se i dalje obrađuju, neke su već obrađene, ali možda još rezultati nisu objavljeni. Ali da, uskoro će biti sve jasno", rekla je Bukvar za CNN.

Za razliku od državnog sekretara, šef okruga Alegeni kod Pitsburga Rič Ficdžerlald kaže da neće svi glasovi iz Pensilvanije biti prebrojani danas.

"Od 35.000 kutija, za 29.000 znamo da ih nećemo prebrojati danas, jer je federalni sud naložio da se te kutije ne otvaraju pre 5.00 u petak. Takođe, imamo i oko 6.800 kutija koje su sporne iz drugih razloga. Neke su oštećene, negde se pocepala traka na vrhu kutije, i tako dalje. Tih 6.800 kutija ćemo početi da prebrojavamo u 9.00 u petak, takođe po naređenju federalnog suda", preneo je AP njegove reči.

Izbori u Americi

AP/Matt Slocum

Izbori u Americi, Foto: AP/Matt Slocum

Rojters navodi da je u toj državi prebrojano oko 92 odsto glasova, da Tramp drži prednost sa 50,2 odsto naspram Bajdenovih 48,5.

Bajden je smanjio zaostatak za Trampom u Pensilvaniji, iako je aktuelni predsednik imao više od 600.000 glasova prednosti u odnosu na Bajdena, sada je razlika od oko 114.000, dodaje CNN.

Izveštač CNN iz Pensilvanije je rekao da "kada god pristigne veći broj glasova u izbornu komisiju, Bajden se približi Trampu."

Pensilvanija nosi 20 elektorskih glasova, a prema projekcijama američkih medija (CNN, CBS, Glas Amerike), Bajden ima najmanje 253 elektorskih glasova, a najviše 264 (Foks njuz, NBC), dok su svi složni u oceni da Tramp ima 214.

21.00 Trenutno stanje u Džordžiji

izbori

Printscreen

izbori, Foto: Printscreen

Izjavu medijima dao je Gabrijel Sterling koji je otkrio koliko glasova još treba da se prebroji.

- Nekoliko detalja o tome gde smo, a sve se može promeniti dok pređem ulicu. Preostalo je još 47.277 glasova koje treba izbrojati - rekao je.

20.53 - Poštanski glasovi

Glasovi koji pristižu mejlom brojali su se sa zakašnjenjem, a kako američki mediji izveštavaju, poštansko glasanje, odnosno glasanje putem mejla uglavnom je odlika glasača Demokratske stranke. prema procenama analitičara Bajden je bliži pobedi i porognozira se da će glasovi prsitigli mejlom doneti preokret u njegovu korist u Pensilvanija, ključnoj državi bez čijih 20 elektorskih glasova Tramp ne može da osvoji drugi mandat.

20.34 - Presek u ključnoj državi

Predsednik SAD Donald Tramp ima prednost od 109.000 glasova u odnosu na Džoa Bajdena u Pensilvaniji. U toj državi bez čijih 20 elektorskih glasova Tramp ne može osvojiti još jedan mandat, ostalo je da se prebroji još oko 370.000 glasova, odnosno, prebrojano je 92 odsto glasova.

19.54 - Trampova žalba odbačena u još jednoj državi

Nakon suda u Mičigenu i državni sud Džordžije odbacio je danas žalbu izbornog štaba Donalda Trampa, koji je tvrdio da su pomešani listići birača koji su se izjasnili poštom na vreme i sa zakašnjenjem, tvrdi televizijska stanica Foks njuz.

Žalba se zasnivala na tvrdnji posmatrača kojem se učinilo da je došlo do mešanja listića.

Državni sudija u Džordžiji je rekao da nema dokaza da se to dogodilo.

"Nema dokaza da su se mešali glasovi u Čatam okrugu, odnosno, da je izborna komisija prekršila zakon", rekao je sudija, a preneo Foks njuz.

19.50 - Bajden stigao u izborni štab

Kandidat demokrata Džozef Bajden stigao je u izborni štab te stranke u Vašingtonu. Za sada nije poznato da li će uslediti obraćanje Bajdena.

19.45 - Tramp ne može da pobedi bez Pensilvanije

Pensilvanija je ključna država za republikanskog kandidata Donalda Trampa i bez osvajanja 20 elektorskih glasova ove savezne države aktuelni predsednik ne može dobiti još jedan mandat.

Prema najnovijim izveštajima Tramp ima oko 114.000 glasova prednosti u odnosu na Bajdena, a ostalo je još oko 550.000 glasova koji nisu prebrojani.

19.38 - Mediji daju razičite podatke

Projekcije vodećih američkih medija razlikuju se po podacima o tome koliko elektorskih glasova trenutno imaju dvojica kandidata.

Prema tvrdnji televizijske stanici Foks njuz, Bajden ima 264 glasova, Tramp 214, a isto prenosi i NBC.

Na sajtovima CNN-a, BBC-ja i Glasa Amerike navodi se da Bajden ima 253 elekorskih glasova, a Tramp 214.

Pored Nevade neizvesno je još u Arizoni koja nosi 11 elektroskih glasova, Džoržiji (16) , Severnoj Karolini (15) i Pensilvaniji (20).

Pobednik izbora će biti kandidat koji prvi stigne do 270 elektorskih glasova.

19.36 - Trampova žalba odbijena

Izborni štab predsedničkog kandidata Donalda Trampa izgubio je spor pred sudom u Mičigenu, preneo je Rojters.

Trampov štab je tražio da se zaustavi glašanje u ovoj američkoj saveznoj državi, međutim, državni sudija Mičigena je odbacio žalbu.

Američke medijske kuće Foks njuz, CNN i NBC su proglasile Bajdena pobednikom u Mičigenu sa osvojenih vise od 50.6 odsto glasova, dok je Trampu pripalo 48.8, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova.

19.06 - Glasovi vojske još stižu

Prebrojavanje glasova vojske koji stižu poštom još se odvija u državama u kojima nije završeno poput Pensilvanije, Severne Karoline i Nevade.

Američki predsenik Donald Tramp smatra da glasovi koji stignu nakon izbornog dana ne treba da se prebrojavaju i podnosi tužbe kako bi se obustavilo brojanje u državama za koje smatra da u njima posmatrači nisu imali pristup i nisu mogli da obezbede fer proces, prenosi Foks njuz.

Kako se navodi, u državama u kojima su razlike između Trampa i demokratskog protivnika Džoa Bajdena posebno tesne, stotine hiljada glasačkih listića se i dalje broje i presudni su za izbor narednog predsednika SAD.

18.39 - Bajden povećao prednost u Nevadi

Kandidat Demokratske stranke Džo Bajden povečao je prednost u Nevadi u odnosu na aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa. Razlika koja je iznosila 6.800 glasova sada je povećana na više od 11.000 na osnovu 88 odsto prebrojanih glasova.

Nevada donosi 6 elektorskih glasova, a Bajden trenutno ima 253 dok Tramp ima 213. Za mandat u Beloj kući neophodno je da kandidat dođe do 270 od 538 elektorskih glasova.

18.17 - Oglasili se iz Bajdenovog štaba

Menadžerka kampanje demokratskog kandidata Džoa Bajdena, Džen O'Meli Dilon, saopštila je danas da će možda biti potrebno vreme da bi se videli potpuni rezultati glasanja u Arizoni.

Ona tvrdi da će se smanjiti razlika između dvojice kandidata u toj saveznoj državi, prenosi Rojters.

O'Meli Dilon je dodala da će biti potrebno vremena, najmanje do petka, da se vide jasni rezultati iz Arizone.

18.06 - Izborna prevara

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će podići tužbe u svim državama u kojima je iznenada došlo do preokreta u korist kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena.

- Podići ćemo tužbu zbog krađe glasova i organizovane izborne prevare. Imamo mnogo dokaza. Pobedićemo. Amerika na prvom mestu - objavio je Tramp.

18.04 - Zaustavljeno prebrojavanje glasova

Prebrojavanje glasačkih listića pristiglih poštom u Filadelfiji je privremeno zaustavljeno, prenosi MSNBC.

Kako se navodi, razlog je to što su demokrate tražile od vrhovnog suda te države da ukine presudu nižeg suda o posmatračima nadležnim za prebrojavanje glasova, prenosi Rojters, bez detaljnijeg objašnjenja.

Filadelfija je za ishod izbora u Pensilvaniji jedan od ključnih gradova, a u toj državi još nije završeno prebrojavanje glasova.

18.02 - Severna Karolina

Na osnovu 95 odsto izbrojanih glasova predsednik SAD Donald Tramp ima oko 80.000 glasova prednosti u odnosu na protivkandidata iz redova demokrata Džoa Bajdena.

17.50 - Bajden munjevito stiže Trampa u Pensilvaniji

Prednost aktuelnog predsednika SAD u Pensilvaniji sada iznosi oko 120.000 glasova na 92 odsto prebrojanih glasova.

17.42 - Arizona

Tradicionalno republikanska Arizona pripisana je Bajdenu, ali suviše prerano. Na 86 odsto prebrojanih glasova, Bajdenova prednost iznosi 6.900 glasova i ima tendenciju daljeg pada.

17.18 - Nevada

Bajden ima 8.000 glasova više od Trampa u Nevadi na prebrojanih 86 odsto glasova.

17.12 - Bitka za Džordžiju

Američki predsednik Donald ima prednost u Džordžiji od preko 18.000 glasova u odnosu na demokratskog kandidata Džoa Bajdena, a preostalo je još nešto više od 61.000 glasova za brojanje.

16.39 - Tramp: Glasovi pristigli dan posle izbora se neće računati

- Nijedan glas koji je stigao nakon dana izbora neće se brojati - napisao je Tramp.

16.24 - Uskoro rezultati iz ključnih država

Napeta trka za novog predsednika SAD i dalje traje, demokratski kandidat Džo Bajden, prema procenama medija, bliže je pobedi, ali prebrojavanje glasova i dalje traje u nekoliko ključnih saveznih država, koje će odlučiti ishod izbora.

Novi rezultati u pojedinim državama, koji bi mogli da otkriju narednog predsednika, biće poznati kasnije danas i sutra rano ujutru.

Međutim, podaci još nisu konačni, a i dalje treba da se prebroji stotine hiljada glasova u ključnim saveznim američkim državama.

CNN je objavio kada se očekuju rezultati u nekim od ključnih država.

U Džordžiji bi to trebalo da se dogodi u 16.30 po našem vremenu, u Nevadi oko 18 časova, a u Arizoni sutra oko tri ujutru.

15.59 - Velika objava iz Las Vegasa

15.27 - Tramp: Zaustavite brojanje

Predsednik SAD Donald Tramp oglasio se još jednom na Tviteru i zatražio prekid brojanja glasova.

- Zaustavite brojanje glasova! - napisao je Tramp.

15.21 - Pensilvanija ključna

Senator iz Pensilvanije Bob Kejsi kaže da je uveren da će demokratski predsednički kandidat Džo Bajden pobediti u toj saveznoj državi i ocenjuje da bi glasački listići iz najvećeg grada te države Filadelfije, koji se još prebrojavaju, mogli da odluče pobedu bivšeg potpredsednika.

Kejsi je za CNN rekao da Bajden može da prestigne Donalda Trampa, koji trenutno vodi u Filadelfiji, ali se njegova prednost značajno smanjila, naročito kada se prebroji veći broj glasačkih listića.

Kejsi predviđa i da će okruzi oko Filadelfije, a potom se njegova prednost značajno smanjila, pogurati Bajdena ka pobedi.

On smatra i da bi Bajden mogao da osvoji više glasova u Filadelfiji od bivšeg predsednika Baraka Obame.

"Predsednik Obama je umalo osvojio Filadelfiju sa (razlikom od) 500.000 glasova. Pošto je izlaznost mnogo veća, Džo Bajden bi mogao da to dostigne, ali ne mora nužno", rekao je Kejsi.

On je dodao da je razgovarao s Bajdenom u sredu posle ponoći i da je bivši potpredsednik bio "veoma optimističan".

Ova država, koja nosi 20 elektorskih glasova, jedna je od presudnih za put bilo kog predsednickog kandidata do 270 elektorskih glasova, koji donose pobedu na izborima.

Pravni savetnik Trampa, Rudolf Ðulijani, rekao je "da je u toku velika prevara" na izborima u SAD.

14.43 - Najavio kandidaturu za izbore 2024. godine

On je već najavio kandidaturu za sledeće izbore objavivši na Tviteru uz svoju fotografiju uz koju je napisao „KANYE 2024“.

14.40 - Oglasio se Bajden

Džozef Bajden se oglasio na svom tviter profilu, gde je poručio da "svaki glas mora da se prebroji".

14.37 - Kako bi Tramp mogao do pobede

Izborna trka za predsednika SAD između Donalda Trampa i Džozefa Bajdena preti da postane ne samo najneizvesnija ikada u istoriji, već se kraj izbornog procesa ni ne nazire gledajući razvoj situacije u pojedinim državama gde dolazi do potpunog preokreta.

Donald Tramp, izbori u SAD 2020

EPA

Donald Tramp, izbori u SAD 2020, Foto: EPA

14.34 - Bajden bi mogao da bude u ulozi Trampa

Iako Bajden pobedi, Republikanci su na dobrom putu da imaju većinu u Senatu, što bi tranzicionom timu gotovo vezalo ruke po mnogim pitanjima.

Nova matematička slika Senata bi praktično blokirala Demokrate u brojnim namerama, a šanse su da bi se Bajden našao u sličnoj situaciji poput Trampa nakon što je ušao u Beli kuću.

14.11 - Topi se prednost

Ostalo je da se izbroji još svega nekoliko protcenata glasova u šest ključnih država, nakon čega će se znati ko je predsednik SAD.

Izbori u SAD

screenshoot

Izbori u SAD, Foto: screenshoot

Nakon poslednjih izveštaja situacija je sada nešto drugačija. Arizona, koja je već proglašena za zemlju Demokrata, sada je opet neizvesna, nakon što je Tramp smanjio vođstvo Bajdena na oko 10.000 glasova.

Sa druge strane, Bajden je smanjip prednost Trampa u Džordžiji, gde mu aktuelni predsednik sada beži za oko 18.500 glasova.

13.53 - Tramp cele noći upozoravao na prevare

Tramp čini se ne spava već drugu noć zaredom. Dok su se brojali glasovi aktuelni predsednik je puštao tvit za tvitom, ukazujući na niz nepravilnosti i sumnjivih radnji.

- Šta je bre ovo? U Detroitu blokirjau prozore dok broje glasove da se ne vidi šta rade - neki su od komentara.

13.02 - Bajdenovi aktivisti ispravljaju listiće

Štab aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa podneo je tužbu u saveznoj državi Džordžiji zahtevajući da se prekine brojanje dopisnih glasova koji su pristigli nakon izbornog dana. Uprkos postojećem roku, štab Džoa Bajdena pozvao je angažovane na izborima da idu „od vrata do vrata i pomognu biračima da unesu ispravke na listićima koje šalju poštom“.

12.32 - Najopasniji momenat za Trampa

U Džordžiji, državi u kojoj Tramp tvrdi da je pobedio, rezultati se i dalje broje. Za sada, sa 96 odsto izbrojanih glasova, Tramp ima prednost, ali ona se polako topi. Trenutno iznosi zvega 0,4%.

Kako se navodi, očekuje se da stigne još glasova iz Atlante.

12.30 - Oglasila se Moskva

Iz zvanične Moskve nisu želeli da komentarišu izbornu dramu u SAD.

- Situacija koja se razvija ne dozvoljava nam da komentarišemo na bilo koji način. Mi bismo radije napravili pauzu i sačekali da se razjasni šta se događa - rekao je Dimitri Peskov, portparol Vladimira Putina.

12.21 - Policija čuva kutije

Tenzije su znatno porasle u Arizoni, koja je od jutros ključna država za pobedu. Iako su je mnogi već dodelili Bajdenu, Tramp je smanjio razliku na oko 10.000 glasova.

U Arizoni su izbili masovni protesti zbog "krađe glasova", kako su tvrdili demonstranti. Zvaničnici su u jednom trenutku bili prisiljeni da u pomoć pozovu policiju. Snimak policije u punoj taktičkoj opremi na Tviteru je objavila novinarka ABC njuza Nikol Valdes.

12.15 - Tramp popularan kod žena i Latinoamerikanaca

Donald Tramp je na predsedničkim izborima dobio glasove 57 odsto belih muškaraca, što je pet procentnih bodova manje nego na prošlim izborima, dok je za njega glasalo 54 odsto belkinja, što su dva procentna boda više nego na glasanju 2016. godine.

Kako pokazuju anketu, Tramp je povećao svoju popularnost kod Latinoamerikanaca, u odnosu na prošle izbore. Za Trampa je sada glasalo 35 odsto Latinoamerikanaca i 28 odsto Latinoamerikanki. Podrška mu je porasla, u oba slučaja, za tri postotna boda.

Podsetimo, Tramp je u medijima konstantno bio optuživan za rasizam i seksizam, što ovi rezultati pobijaju.

11.40 Prekinuto prebrojavanje u Arizoni

Najveći okrug u Arizoni Marikopa Kaunti objavio je nove rezultate, prema kojima Bajden ima 912.585 glasova, a Tramp 838.071. Prethodno je Bajden bio u prednosti od nešto više od 85.000 glasova.

U tom okrugu prebrojavanje glasova je prekinuto zbog protesta. Očekuje se nastavak prebrojavanja u toku današnjeg dana.

11.06 - Uhapšeno 50 ljudi

Na protestima u Njujroku je došlo do sukoba sa policijom i uhapšeno je najmanje 50 ljudi.

Protesti u SAD

EPA

Protesti u SAD, Foto: EPA

11.00 - Tema broj 1.

Izbori u Americi privukli su pažnju celog sveta.

Izbori u SAD, Kambodža

EPA

Izbori u SAD, Kambodža, Foto: EPA

Tome svedoče i naslovne strane medija, a lica Trampa i Bajdena osvanula su kao udarne teme i u Kambodži.

10.57 - Okrug koji uvek pogađa

Birači okruga Vigo iz američke savezne države Indijane tačno su predvideli predsednika na svim izborima od 1888. godine, uz samo dva izuzetka, a sada su glasali za Donalada Trampa.

Poslednji predsednički kandidat koji je pobedio na izborima a nije bio većinski miljenik birača okruga Vigo bio je Dvajt Ajzenhauer 1952. godine, piše Gardijan.

10.41 - "Melanija napušta Belu kuću"

10.27 - Tramp se vraća u igru

Prednost demokratskog kandidata Džoa Bajdena nad aktuelnim američkim predsednikom Donaldom Trampom u Arizoni se smanjuje, pa sada vodi za samo nešto više od 10.000 glasova, javlja CNN.

Kako se navodi u izveštaju, rezultat predsedničkih izbora odrzanih u utorak tesan je i u još dve ključne drzave, Džordžiji i Pensilvanji,

10.16 - Društvo koje se raspada

Demonstranti u Portlandu noćas su zapalili američku zastavu.

Protest u Portlandu

Tanjug/AP

Protest u Portlandu, Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci već mesecima ukazuju na duboku podelu u američkom društvu, a mnogi otvoreno upozoravaju na moguće građanske sukobe.

10.05 - Na udaru Nevada i Arizona

Štab aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa može podneti tužbu zbog brojanja glasova u Arizoni i Nevadi, javlja Si-En-En, pozivajući se na neimenovane izvore.

Republikanci žele, ne samo da ospore rezultat, već i da uspore prebrojavanje glasova u ovim državama, navodi američka televizija.

09.47 - Protesti se prelili širom zemlje

Kako javljaju američki mediji, protesti su održani u najmanje šest gradova, uključujući Los Anđeles, Sijetl, Hjuston, Pitsburg, Mineapolis i San Dijego.

09.12 - Žestok okršaj u Njujorku

U pojedinim trenucima su u Njujorku izbijali žešći okršaji demonstranata i policije. Najmaje 50 osoba je uhapšeno.

Snage reda prijavile su "veliku štetu" u Portlandu, gde je uhapšeno najamnje desetoro, a haos je zavladao i u delovima Mičigena, ključne države u izbornoj trci.

Slični protesti održani su u najmanje šest gradova, uključujući Los Anđeles, Sijetl, Hjuston, Pitsburg, Mineapolis i San Dijego.

08.50 - Tramp sprema osporavanje glasanja

Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa podneo je žalbe u Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji, postavljajući temelje za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje za Bajdenom.

Nove žalbe, koje se pridružuju postojećim republikanskim tužbama u Pensilvaniji i Nevadi, zahtevaju bolji pristup posmatrača štaba lokacijama na kojima se glasački listići obrađuju i broje, i izražavaju zabrinutost zbog glasanja u odsustvu, saopšteno je iz štaba, prenosi AP.

08.46 - Otkrivena prevara sa glasovima iz sandučića

Pred javnost Amerike je istupio jedan kurir koji je bio zadužen da nosi listiće sa glasovima. Kako je rekao, nadređeni su im tražili da sve glasaške koverte izdvoje posebno, kako bi bili pečatirani "jučerašnjim datumom".

08.22 - Rekordan broj zaraženih

08.19 - Protesti širom Amerike

U više američkih gradova nakon predsedničkih izbora došlo je do protesta pristalica i republikanaca i demokrata, koji zahtevaju da se glasanje zaustavi, odnosno pozivaju zvaničnike da "prebroje svaki glas".

Protest u SAD

Tanjug/AP

Protest u SAD, Foto: Tanjug/AP

U Njujorku su hiljade prodefilovale pored ukrcanih luksuznih prodavnica na Petoj aveniji Menhetna, dok predsednička trka i dalje traje, a glasački listići se broje u ključnim državama, piše Gardijan.

Kako prenosi USA Today, protesti su pretežno mirni ali je povremeno dolazilo do napetosti i uzavrelih emocija.

07.58 - Nacionalna garda na ulicama

Demonstranti su počeli da lome izloge i inventar grada, zbog čega je intervenisala policija.

07.47 - Podnete tužbe

Trampova kampanja podnela je tužbe u Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji zbog prebrojavanja glasova.

07.42 - Amerikanci izašli naoružani na ulice!

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije sa američkih ulica, na kojim može da se vidi kako pojedini građani naoružani šetaju među demonstrantima.

Pristalice Donalda Trampa održale su protest ispred mesta za prebrojavanje glasova u Detroitu i ispred izbornog centra u Feniksu. U Mičigenu pozvali su izborne zvaničnikeda zaustave glasanje, a u Feniksu su zahtevale suprotno - da prekinu brojanje glasova!

07.32 - Grenel: Nije važno šta kažu mediji o rezultatima izbora

Američki diplomata Ričard Grenel, koji je blizak saradnik predsednika Donalda Trampa, poručio je da nije bitno šta mediji govore o ishodu izbora, već da glasovi moraju da budu overeni.

"Nije važno šta Foks njuz i drugi mediji kažu. Nije važno šta Džo Bajden kaže. Prebrojavanje glasova mora da se overi. Uradićemo to na pravni način". poručio je u sredu na Tviteru.

07.20 - Najnoviji presek

Ostalo je više miliona neprebrojanih glasova, ali za sada je Bajden u vođstvu u odnosu na Trampa. Aktuelni predsedin viđen je kao pobednik u Džordžiji i Severnoj Karolini, ali biće mu potrebna barem još jedna država. Za sada mu, međutim, Bajden remeti te planove. 

Izbori u SAD

screenshoot

Izbori u SAD, Foto: screenshoot

07.12 - Tri države u centru pažnje

Pensilvanija - Tramp vodi ispred Bajdena sa 164.000 glasova, ali ostalo je da se izbroje glasački listići iz okruga Filadelfija, koji je tradicionalno naklonjen demokratama.

Džordžija - Tramp vodi sa oko 28.000 glasova, brojanje u toku.

Arizona - Bajden vodi sa 79.000 glasova, ali Tramp je smanjio jaz. AP je juče proglasio Bajdena pobednikom, ali postoji šansa da bi Tramp mogao da prestigne demokratu.

07.07 - Đulijani: Bajden sam za sebe glasao 5.000 puta

Rudolf Đulijani, pravni savetnik američkog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa, izjavio je u govoru u Filadelfiji ''da je u toku velika prevara'' na izborima u SAD. Bivši gradonačelnik Njujorka je pored ostalog, u govoru izneo bizarne ocene poput one da su na izborima možda glasali i "mrtvi i Marsovci'', kao i da je možda demokratski kandidat Džo Bajden sam za sebe glasao 5.000 puta.

07.04 - Tramp: Šteta je već učinjena

Donald Tramp od zatvaranja biračkih mesta ne prestaje da tvituje. Uporno ponavlja da se dogodila izborna krađa i najavljuje tužbe.

- Naši advokati su tražili "značajan pristup", ali koju korist imamo od toga? Šteta po naš sistem je već učinjena i samim predsedničkim izborima. Razmišljajte o tome - navodi Tramp u svojoj objavi na Tviteru.

Sjedinjene Američke Države su se zvanično povukle iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Na Tviteru je Džo Bajden ponovo obećao da će se SAD ponovo priključiti ovom sporazumu.

07.03 - Bajdenu fali još 17, Trampu 57 glasova

Prema poslednjoj projekciji CNN, Bajden ima ukupno 253 elektorska glasa, a Tramp 213. Za pobedu je demokratskom kandidatu potrebno još 17, a republikanskom još 57 glasova elektorskog koledža, tako da iznenađenja nisu nemoguća.

Izraženo u procentima, to izgleda ovako: Bajden 50,5 odsto, a Tramp 40 odsto.

07.02- Kada će stići kompletni rezultati izbora?

Prema izjavama zvaničnika, rezultati iz Pensilvanije trebalo bi da stignu u petak. Rok za glasove pristigle poštom u Nevadi i Aljasci je utorak sledeće nedelje. Glasovi koji će se najduže čekati su oni iz Severne Karoline koji bi trebalo da stignu u četvrtak 12. novembra.

Komentari (2)

beba

05.11.2020 08:02

Tramp nije politicar i bio je katastrofa,ali Bajden je nesrecni i iskompleksirani covek.Starac...

sara

05.11.2020 10:54

Gramzivi Bajden se nije opametio i posle smrti sina!!!. Kazniće ga Bog, za to što je najglasnije zagovarao bombardovanje Beograda i rušenje mostova!!!!.