Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden
Alo.rs/Shutterstock
Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden

Alo.rs/Shutterstock

Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden, Foto: Alo.rs/Shutterstock

- Prema projekcijama CNN, Džo Bajden ima 253, a Donald Tramp ima 213 elektorska glasa, dok prema projekcijama AP-a Bajden vodi sa 264 spram 214 elektorskih glasova (za pobedu potrebno najmanje 270)

- Čekaju se rezultati iz Arizone, Nevade, Džordžije, Pensilvanije, Severne Karoline i Aljaske

- Bajdenu je za pobedu potrebno da održi prednost koju ima u Arizoni i Nevadi, uz Viskonsin i Mičigen gde su već proglašene pobede

- Trampu je potrebno da pobedi u Severnoj Karolini i Pensilvaniji, a potom, da osvoji Džordžiju i Arizonu ili Džordžiju i Nevadu

- Državni sudovi u Mičigenu i Džordžiji odbacili su žalbe Trampovog izbrnog tima o neregularnosti izbora u tri države

- Dok Tramp na Tviteru tvrdi da su "izbori pokradeni", Bajden optimistično poručuje da se glasovi broje i "zadovoljan sam kako stojimo"

00.28 Prednost "magično" nestaje

Donald Tramp se javnosti obratio ponovo, putem Tvitera.

- Imao sam veliku razliku u svim ovim državama tokom izborne noći, samo da bih video kako ta prednost magično nestaje kako dani prolaze. Možda se ta prednost vrati čim otpočne naša pravna borba - poručio je Tramp.

00.21 Veća prednost Bajdena u Nevadi

Bajden uvećao prednost u Nevadi na 22.657. Obrađeno je 93 odsto biračkog tela.

23.50 Donald Tramp se oglasio na Tviteru

Nakon duge pauze aktuelni predsednik SAD je poslao snažnu poruku svom protivniku.

- Džozef Bajden ne bi trebalo da proglašava pobedu, unapred, i preuzimanje predsedničkog kabineta. To bih mogao i ja da tvrdim. Pravni procesi tek počinju! - naglasio je Tramp.

23.44 U Nevadi se mole za Trampovu pobedu

 Ipak, ništa još nije gotovo, a Trampove pristalice iz Okruga Klark u Nevadi okrenule su se molitvi.

23.33 - Poruka za Trampa ispred Bele kuće

22.37 - Presek stanja: Bajden vodi u četiri države

Bajden u Džordžiji ima prednost od 4.234 glasova, vodi i u Pensilvaniji s 14.536 glasova, u Nevadi ima 20.137 glasova, dok u Arizoni ima prednost od 39.769 glasova.

22.43 - Bajden čeka rezultate s porodicom

Debata Tramp-Bajden

EPA

Debata Tramp-Bajden, Foto: EPA

Dok se Tramp povukao u Belu kuću i pauzirao objavljivanje tvitova, a pristalice oba kandidata na ulicama slave ili protestuju, Bajden provodi dan sa porodicom, javlja CNN.

Demokratski kandidat provodi dan kod kuće sa porodicom i saradnicima, gde ičekuje rezulatate izbora.

22.30 - Tramp imenovao osobu koja će da vodi pravne bitke

Trampov izborni štab odabrao je osobu koja će da vodi pravne bitke po sudovima po državama i pred Vrhovnim sudom. Kako piče NBC, to će biti Dejv Bosi, viši savetnik u kampanji.

22.15 - Brojanje u Arizoni produženo do vikenda

Brojanje glasačkih listića u Arizoni biće produženo do vikenda. Ostalo je još između 250.000 do 270.000 glasova za brojanje, rekla je državna sekretarka Kejti Hobs.

Ona je dodala da je značaja broj listića, 137.000, iz okruga Marikopa i da će nakon objavljivanja tih rezulata večeras ostati više od 100.000 za brojanje.

- Do vikenda bi trebalo sve da bude gotovo - dodala je.

21:48 - Dojava o bombi ispred birališta

SAD, izbori, Amerika

AP/Roš D. Franklin

SAD, izbori, Amerika, Foto: AP/Roš D. Franklin

Policija Filadelfije saopštila je da je obezbedjenje tržnog centra Fešn distrikt dobilo dva poziva, od iste osobe, koja je upozorila da će eksplodirati bomba, prenosi Indipendent.

Kako navodi Fili vojs, specijalne snage sa psima tragačima pretražile su tržni centar, ali bomba nije pronađena.

21.39 - Republikanci iz Pensilvanije idu pred Vrhovni sud

Republikanci iz Pensilvanije okrenuli su se Vrhovnom sudu SAD kako bi tražili da se izda naredba o odvajanju glasačkih listića za predsedničke izbore poslatih putem pošte, koji su stigli nakon izbornog dana, 3. novembra.

21.20 Jedni slave, drugi protestvuju

Ispred biračkih centara u Feniksu i Detroitu okupilo se oko 200 pristalica republikanskog predsednika Donalda Trampa koji je izrazio sumnju u tačnost izbornih rezultata.

Sa druge strane, u Filadelfiji su građani izašli na ulice posle vesti da demokratski kandidat Džo Bajden vodi u Pensilvaniji. Građani, kako prenose mediji, igraju, pevaju i slave na ulicama.

21.00 Džozef Bajden vodi u ključnim državama

Bajden vodi u Džordžiji, Pensilvaniji i Nevadi, dok Tramp, za sada, ima vođstvo u Severnoj Karolini

20.30 Bajden zaspao u programu uživo?

Voditeljka je pokušala da ga pobudi, ali bezuspšeno.

20.10 -  Tramp: Neću prestati da se borim

Donald Tramp, izbori u SAD 2020

EPA

Donald Tramp, izbori u SAD 2020, Foto: EPA

Predsednik i republikanski kandidat naveo je u saopštenju da neće prestati da se bori.

- Verujemo da američki narod zaslužuje punu transparentnost u prebrojavanju glasova i potvrđivanju izbora i da se više ne radi ni o jednom pojedinačnom izboru. Ovde se radi o integritetu celokupnog našeg izbornog procesa. Od početka smo govorili da se moraju prebrojati svi legalni glasački listići i da se ne broje svi ilegalni glasački listići, ali demokrate su na svakom koraku nailazile na otpor ovom osnovnom principu. Nastavićemo ovaj proces kroz sve aspekte zakona kako bismo garantovali da američki narod ima poverenja u našu vladu. Nikada neću odustati od borbe za vas i našu naciju - navodi se u saopštenju.

Američki predsednik i republikanski kandidat Donald Tramp upitao je na Tviteru gde su nestali glasovi vojnika u Džordžiji, jednoj od ključnih saveznih američkih država za ishod predsedničkih izbora, u kojoj je Bajden preuzeo vojdstvo.

"Šta im se desilo?", upitao je Tramp na Tviteru.

Kako je jutros objavljeno, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova u Džordžiji, državi u kojoj je Tramp imao do jutros prednost, Bajden je preuzeo vođstvo.

20.00 - Kakva je situacija na mapi

I dalje se čekaju rezultati iz šest država.

Nevada - Bajden 49,7, Tramp 48,1 odsto (obrađeno 92 odsto)

Arizona - Bajdeno 50%, Tramp 48,6 (obrađeno 93 odsto)

Pensilvanija - Bajden 49,5%, Tramp 49,3$% (obrađeno 96 odsto)

Severna Karolina - Bajden 48,6%, Tramp 50% (obrađeno 95 odsto)

Džordžija - Bajden 49,4%, Tramp 49,4% (obrađeno 99 odsto)

Aljaska - Bajden 33%, Tramp 62,9% (obrađeno 47 odsto)

zborni zvaničnici Filadelfije objavili su da bi u tom gradu trebalo da bude prebrojano još 40.000 glasova i da će za to, kako su ukazali, biti potrebno nekoliko dana. U obraćanju javnosti pojasnili su i da brojka od 40.000 ne podrazumeva glasove pripadnika američke vojske i listiće iz inostranstva.

19.10 - Građanima će se obratiti i Kamela Haris 

- Kamala Haris je Džozep Bajdenova kandidatkinja za potpredsednicu SAD.

19.05 - Obraćanje Bajdena

U toku noći se očekuje obraćanje demokratskog kandidata Džozefa Bajdena.

18.47 - Odluka u Pensilvaniji

Zvaničnici Pensilvanije su saopštili da je ostalo još oko 20.000 hiljada glasova za brojanje, ali naglasili i da će konačni rezultati biti poznati tek za nekoliko dana.

Saopšteno je i da će američka vojska čuvati pristigle glasove.

18.16 - Tramp smanjuje prednost u Arizoni

Kako javlja BBC, Prednost Džoa Bajdena u odnosu na Donalda Trampa smanjila se u Arizoni.

Bajden sada vodi sa 43.570 glasova više, što je manje od jučerašnjih 47.000 glasova.

Kada je u pitanju pkrug Marikopa, najveći okrug u saveznoj državi Arizona, glasovi se još uvek broje, a kako javljaju ostalo je još oko 142.000 glasačkih listića za brojanje.

17.54 - Oglasio se Tramp

Tramp na svom Tviter profilu citira pravnika, najpoznatijeg po tome što je vodio istragu protiv članova Klintonove administracije, Kena Stara, koji kaže da su zakasneli glasovi nezakoniti. "Takođe, ovi kasni glasovi nakon dana izbora su nezakoniti, tačno ono što je predsednik govorio".

17.21 - Obraćanje Ivanke Tramp

Ćerka aktuelnog predsednika i republikanskog kandidata Ivanka Tramp oglasila se danas na Tviteru i poručila da treba prebrojati svaki legalno dat glas.

16.50 - U Džordžiji će ponovo brojati glasove

Državni sekretar Džordžije Bred Rafensberger upravo je najavio da će se u ovoj zemlji ponovo prebrojavati glasovi, javlja BBC.

Ostaje da se prebroji 4.169 glasova, a još 8.000 vojnih glasačkih listića će biti izbrojani samo ako stignu do kraja dana.

“Interes za naše izbore očigledno prevazilazi granice Džordžije. Konačni rezultat u Džordžiji u ovom trenutku ima ogromne implikacije za čitavu zemlju”, rekao je on.

16.14 - Trampov izborni štab: Izbori nisu gotovi

Pošto je demokratski kandidat Džo Bajden preuzeo vođstvo u Pensilvaniji, jednoj od ključnih država za pobedu na izborima, kampanja republikanskog kandidata Donalda Trampa oglasila se porukom da "izbori još nisu gotovi".

"Lažna projekcija Džoa Bajdena kao pobednika je zasnovana na rezultatima u četiri države koji su daleko od konačnih", navela je Trampova kampanja u saopštenju, prenosi Indipendent.

Donald Tramp

AP/Evan Vuči

Donald Tramp, Foto: AP/Evan Vuči

Dodaju da će zatražiti novo prebrojavanje u Džordžiji gde je Bajden takođe preuzeo vođstvo, a napominju da je neregularnosti bilo i u Pensilvaniji.

15.59 - Veliki američki mediji još bez procene

Decision Desk jedini je za sada objavio da više nema dileme u to ko će biti novi predsednik SAD. Veliki američki mediji - CNN, AP i FOX beleže Bajdenovo vođstvo u Pensilvaniji i Džordžiji ali još uvek bez defitinivne procene ko će dobiti većinu.

15.45 - Čuvaju budućeg predsednika SAD

Nad Bajdenovim domom u Vilmingtonu uspostavlja se nacionalni odbrambeni vazdušni prostor.

15.11 - Bajden preuzeo vođstvo u Pensilvaniji

Ukoliko Bajden osvoji elektrorkse glasove iz ove države, izbori će biti praktično rešeni.

13.48 - "Tramp treba da im odseče glave"

Tviter je trajno suspendovao nalog koji pripada bivšem glavnom strategu Bele kuće Stivu Benonu nakon što je predložio da se doktoru Entoniju Faučiju i direktoru FBI Kristoferu Vriju odseku glave.

Benon je tvrdio da je predsednik Tramp ponovo pobedio na izborima, i rekao da bi Tramp trebalo da otpusti i Faučija i Vreja.

- Nabio bih im glave na kolac. Stavio bih ih na dva čoška Bele kuće kao upozorenje saveznim birokratama. Ili se prilagodite ili vas više nema - rekao je Benon tokom direktnog prenosa svoje emisije "Ratna soba: Pandemija".

13.02 - Nezapamćen skandal

Na internetu je izbila žestoka rasprava zbog američkih novinara, nakon što su mnogi mediji prekinuli prenos uživo u kojem je američki predsednik Donald Tramp izneo optužbe za prevaru birača.

12.16 - Uskoro ažuriranje podataka u Filadelfiji

U narednih sat ili dva Filadelfija, najveći grad u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, još jednom će ažurirati prebrojavanje glasova, izjavio je danas gradski komesar Al Šmit.

- Prebrojavamo glasove poslednjih nekoliko sati i ažuriraćemo podatke za sat, dva. Brojanje u Filadelfiji traje neprekidno, imali smo prekid od oko dva sata zbog parnice, ali je važno da nastavimo broojanje. Izbrojali smo oko 360.000 listića - rekao je on CNN-u.

11.32 - Prekinuli Trampovo obraćanje

Tri američke medijske kuće ABC, NBC, CBS prekinule su sinoć obraćanje Donalda Trampa nakon 10 sekundi jer je kazao da je došlo do prevare na izborima i da je on pobednik izbora.

Lester Holt sa NBC televizije rekao je da su prekinuli Trampa jer je izneo brojne netačne tvrdnje, prenosi Foks njuz. Slično su uradile i druge televizije.

11.25 - Trampovi sinovi optužili republikance za slabu podršku

Dva sina Donalda Trampa optužila su republikance da američkom predsedniku ne pružaju dovoljno podrške dok se bori da ostvari pobedu na izborima, piše BBC.

Najstariji sin američkog predsednika Donald Tramp junior optužio je stranku da je "slaba", dok je njegov brat Erik upozorio: "Naši glasači nikada neće zaboraviti ako budete ovce".

11.27 - Bajden na korak do pobede

Kako javljaju američki mediji, u Džordžiji gde se i dalje broje glasovi, Bajden se sada u vođstvu.

Ukoliko Tramp izgubi Džordžiju gotovo da nema šanse da se vrati u trku.

10.35 - Preokret u Džordžiji

Trampova prednost u Džordžiji spala je na 460 glasova, javlja Si-En-En.  Bajden sada u Džordžiji vodi za 917 glasova.

Tvit

Printscreen/ Twitter

Tvit, Foto: Printscreen/ Twitter

09.44 - Pokušan napad u Filadelfiji

Najmanje jedna osoba uhapšena je zbog navodnog planiranja napada na centar za brojanje glasova u Filadelfiji, u Pensilvaniji.

U policijskom saopštenju se navodi da je pronađeno i oružje kojim je planirano izvršenje napada, kao i da je istraga u toku. "Policija je dobila informacije o grupi, moguće da je reč o porodici, koja se automobilom dovezla iz Virdzinije kako bi napala kongresni centar", preneo je CNN.

U isto vreme na protestima u Feniksu je došlo do sukoba.

09.31 - Trampov rafal na Tviteru

Tramp je u poslednjih pola sata objavio niz tvitova. U jednom je upozorio da bi Senat mogao da padne u ruke demokrata ukoliko on ne osvoji izbore.

Donald Tramp

screenshoot/Twitter

Donald Tramp, Foto: screenshoot/Twitter

Takođe se ponovo obrušio na navodne nelegalne glasove, navodeći da posmatračima nije bio dozvoljen pristup prebrojavanju.

U poslednjoj objavi navodi da je "Tviter van kontrole". Gotovo sve njegove objave momentalno se cenzurišu na ovoj društvenoj mreži.

09.08 - Izjednačenje u Džordžiji

U Džordžiji Bajden trenutno zaostaje za Trampom za 1.709 glasova, ali u procentima su oba kandidata izjednačena (49,4%).

U Pensilvaniji, Bajden zaostaje za 22.576 glasova za Trampom, a u Arizoni Tramp zaostaje za Bajdenom sa 47.052 glasa, navodi Gardijan.

U Arizoni na stolu je 11 elektoralnih glasova, a u Pensilvaniji 20. Tramp ne može biti ponovo izabran ako ne pobedi u Pensilvaniji, bez obzira u koliko drugih država pobedio.

08.39 - Fejsbuk cenzurisao Trampa

Iz korporacije Fejsbuk je saopšteno da je ugašena velika grupa korisnika koji podržavaju aktuelnog predsednika Donalda Trampa, objavljuju poruke u kojima se poziva na nasilje i neutemeljeno iznose optužbe za izbornu krađu.

Donald Tramp

EPA

Donald Tramp, Foto: EPA

Kompanija je saopštila da je ugašena pro-republikanska grupa nazvana "Zaustavimo krađu" koja je u toku samo jednog dana porasla za 365.000 novih članova, odnosno za hiljadu ljudi svakih 10 sekundi.

08.33 - Agonija se nastavlja

Zvaničnici Nevade saopštili su danas da će rok za prijem glasačkih listića putem pošte biti produžen do 10. novembra.

Izbori u Americi

AP/Mary Altaffer

Izbori u Americi, Foto: AP/Mary Altaffer

U jednoj od ključnih država, koja bi mogla da odluči ko će biti novi predsednik SAD, ostaje da se prebroji oko 200.000 glasačkih listića, od kojih je oko 90 odsto iz okruga Klark gde se nalazi Las Vegas, prenosi Foks njuz.

Vlasti te države donele su takvu odluku iako su u sredu najavljivale da će prihvatiti listiće koji stignu najkasnije do četvrtka.

08.19 - Minimalna prednost Bajdena, glasovi se još broje

U saveznoj državi Arizoni demokratski predsednički kandidat Džo Bajden ima minimalnu prednost od 1,6 odsto u odnosu na rivala Donalda Trampa, ali zvaničnici te države saopštili su da predstoji prebrojavanje još oko 250 hiljada glasova.

U ovom trenutku, Bajdenova prednost od 1,6 odsto predstavlja oko 46.250 glasova, preneo je AP.

07.59 - Još traje prebrojavanje u pet ključnih država

Prebrojavanje glasova pristiglih poštom još uvek traje u pet država ključnih za osvajanje neophodnih 270 elektorskih glasova.

Izbori u SAD

screenshoot

Izbori u SAD, Foto: screenshoot

Za sada, prema projekciji CNN-a, kandidat demokrata Džo Bajden vodi u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trampa sa 253 naspram 213 elektorskih glasova, a glasovi u jednoj od pet država mogli bi da budu presudni.

Ostalo je da se prebroje glasovi u Arizoni, Džordžiji, Nevadi, Severnoj Karolini i Pensilvaniji.

07.47 - Mas pozvao Trampa i Bajdena da se uzdrže

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je danas oba kandidata za predsednika SAD da se suzdrže dok rezultati izbora ne budu dostupni, ističući da je neodgovorno pojačavati tenzije.

Mas je rekao da je SAD mnogo više od "one man show" (predstave jednog čoveka) i da se svako ko nastavlja da doliva ulje na vatru u situaciji poput ove ponaša neodgovorno, prenosi Roiters.

Kako je rekao, dok se glasovi još broje, vreme je da se zadrži hladna glava dok nezavisno utvrđeni rezultati glasanja ne budu dostupni.

07.30 - AP: Prednost Trampa u Džordžiji se smanjila

Desetine hiljada glasačkih listića u državi Džordžiji, koji još nisu prebrojani, dolaze iz okruga u kojima je Džo Bajden u vođstvu, a prednost koju je Donald Tramp imao u odnosu na protivkandidata se smanjila na oko 9 500 glasova, prenosi AP.

Agencija AP dodaje da je "Džordzija jedna od država koju Tramp mora da dobije kako bi ostao u trci za predsednika".

07.25 - Naoružani građani na ulicama

Širom Amerike su ponovo organizovani skupovi protesti odnosno skupovi podrške predsedničkim kandidatima.

U Arizoni, gde se Bajdenovo vođstvo smanjuje, došlo je do sukoba ispred izbornog centra. Gardijan piše da su incidente pravili krajnje desničarske pristalice Donalda Trampa i navodi da su neki od njih nosili i oružje.

Na društvenim mrežama su objavljeni video snimci i fotografije nemira.

- Njihov protest ispred centra zapravo usporava brojanje glasova i tako ometaju ljude u svom poslu - rekla je Kejti Hobs državna sekretarka Arizone za CNN.

07.22 - Grenel: Otkrili smo sporne glasače u Nevadi

Američki diplomata i blizak saradnik predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel izjavio je da je Trampov tim otkrio 3.062 sporna glasača u Nevadi. On je to rekao za Njuzmaks navodeći da su ti sporni glasači glasali u Nevadi iako ne žive u toj saveznoj državi.

Kako je rekao, još uvek ne znaju sve detalje - da li se radi o osobama koje su nekada živele u Nevadi.

- Znamo da su glasali i ukazali smo Ministarstvu pravde na njih radi eventualnog procesuiranja zbog kršenja izbornog zakona - rekao je Grenel.

07.20 - Pensilvanija odlučuje

Presudna država za pobedu Trampa je Pensilvanija, a u slučaju da je Bajden osvoji moći će odmah da počne da slavi.

Država koja nosi 20 glasova je pod lupom cele nacije, a razlika u glasovima je trenutno manja od 2.000, na osnovu 99% prebrojanih glasova.

07.05 - Tramp se noćas oglasio

Američki predsedni obratio se noćas javnosti, tvrdeći da je pokraden.

Njegova objava je zabranjena na Tviteru.

Komentari (1)

sova

06.11.2020 19:47

Jednom prilikom je Trampova žena izjavila:Šta nam je sve ovo trebalo, pa mi smo dobro i bez ovog živeli ".