Nebo, noć
Printscreen

Prašume u brazilskom delu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja.

Katastrofalne poplave odnele preko 200 LJUDI, svakog dana nestane desetine! (FOTO)

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 21.08.2019. 09:56 Užas! Kina, Foto: screenshoot/Twitter Najmanje 201 osoba je poginula, a 63 se vodi kao nestalo u velikim poplavama koje su pogodile Kinu tokom jula i avgusta, saopštile su tamošnje vlasti. Najskorije poplave dogodile su se u provinciji Sičuan, gde je prema poslednjim podacima poginulo osam ljudi, a 23 se vodi kao nestalo, prenosi AP.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedelju dana nakon što je predsednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o seči šuma.

Požari su doveli i do zamračenja Sao Paola. Dnevna tama koja je trajala oko sat vremena, dogodila se oko 15 časova, nakon što su jaki vetrovi doneli dim iz država Amazonasa i Rondonije koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara. 

Najveća kišna šuma na svetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zagrevanja.

 

 

Konzervatori su okrivili Bolsonara tvrdeći da je podstakao drvoseče i poljoprivrednike da krče šumu. U međuvremenu je iz američke agencije NASA saopšteno da je ukupan broj požara u Amazoniji malo niži od prosečnog. Dok više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, u državama Mato Groso i Pari je broj požara niži.

 

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

 

Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara gorelo izmedu januara i avgusta ove godine brazilskom delu Amazonije. Ovo je najveći broj zabeležen od kada su merenja započeta 2013. godine. Iz Instituta je saopšteno da je do prošlog četvrtka zabeleženo više od 9.500 požara, uglavnom u Amazoniji.

Tokom 2018. godine, zabeleženo je ukupno 40.000 požara, naveli su iz instituta.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta

 

 

Tagovi