Izrael Gaza Pojas Gaze Sukobi između Palestinaca i Izraelaca
Profimedia
Izrael Gaza Pojas Gaze Sukobi između Palestinaca i Izraelaca

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Izraelske snage upucale su u glavu 16. godišnjeg tinejdžera i ranili još 15 Palestinaca iz vatrenog oružja, a više od 20 je zadobilo povrede od ispaljenih suzavaca, prenela je agencija AP.

Demonstranti su već sedmu sedmicu zaredom na granici palili gume i bacali kamenice na izraelske vojnike s druge strane granice, prenela je agencija AP.

Grupa Hamas, koja je organizator protesta, najavila je za ponedeljak marš na desetine hiljada ljudi koji bi mogli, kako je rečeno, da probiju ogradu na granici sa Izraelom.

Demonstranti će u ponedeljak biti nenaoružani i miroljubivi, ali biće kao "izgladneli tigar" i nepredvidivi, navode zvaničnici Hamasa.

Izraelski vojnici ubili su 43 Palestinca tokom šestonedeljnih protesta, koji se završavaju 15. maja, na dan koji Palestinci nazivaju "Nakba" ili "Dan katastrofe", kojim se obeležava raseljavanje više stotina hiljada Palestinaca tokom sukoba koji su izbili zbog formiranja izraelske države 1948. godine, podsetio je Rojters.

Palestinci su 30. marta postavili kampove duž granice duge 65 kilometara i započeli šestonedeljni protest protiv blokade te granice koju su uveli Izrael i Egipat 2007. godine.