Donald Tramp i Angela Merkel
Tanjug/AP
Donald Tramp i Angela Merkel

Tanjug/AP

Donald Tramp i Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Nekoliko minuta pre toga, predsednik SAD je stigao na večernju sesiju gde su predsednici Ukrajine i Gruzije govorili o svojim zemljama koje teže da pristupe Alijansi. Tramp je prekinuo njihovu prezentaciju i verbalno napao članove NATO, uputio im je uvrede i optužio ih da su "slobodni jahači" na američkoj moći. Zapretio je i da će otići "svojim putem" ukoliko oni ne budu momentalno platili više novca za svoju odbranu. Svoj bes je centrirao na Merkelovu, evropskog demokratskog lidera koji je najduže na fukciji.

- Ti, Angela - prekorno se obratio Tramp Merkelovoj.

Angela Merkel

EPA/Hayoung Jeon

Angela Merkel, Foto: EPA/Hayoung Jeon

Većina članica NATO nisu ispunili cilj da dva procenta BDP-a daju u kasu Alijanse, ali se Tramp fokusirao na troškove nemačke vojske koji iznose jedan odsto BDP-a. Ispred televizijskih kamera prethodnog dana, optužio je Nemačku da je "potpuno kontroliše Rusija", zbog predloženog novog gasovoda. Njegovi tvitovi tog dana zvučali su kao ucena.

- Šta je to dobro za NATO ako Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za gas i struju? SAD plaćaju za zaštitu Evrope, a onda gube milijarde na trgovinu. Moraju da plate 2 odsto BDP-a ODMAH, ne do 2025. - napisao je Tramp.

Sada, kada je osoblje izašlo iz prostorije, NATO lideri sedeli su zapanjeni onim što su nazvali "bizarnim spektaklom" Trampovog govora. Druga žena, predsednica Litvanije Dalija Gribuauskajte, stala je u Merkelinu odbranu. Nemačka je poslala trupe kako bi žatitili Litvaniju od Rusije, poentirala je. Danski i norveški premijer takođe su stali u odbranu kancelarke.

Zatim, kada je izašao sa sastanka pred novinare, američki predsednik je lagao tvrdeći ne samo da su saveznici kapitulirali pred njim, nego da su rekli i da će uzeti u obzir njegov zahtev da podignu godišnje troškove za vojsku na četiri odsto. Predsednik Francuske Emanuel Makron odmah je objavio saopštenje u kojem pobija takve tvrdnje.

Tramp je, naravno, nastavio da se ponaša na svoj neuobičajen, neobjašnjiv način. Dok je napuštao samit, prekinuo je kancelarku dok se obraćala liderima u NATO i poljubio je. "Volim ovu ženu. Zar nije sjajna?", rekao je.

Pročitajte još:

Četiri dana kasnije, Tramp je završio svoju evropsku turneju u Helsinkiju. Tamo, stojeći pored Vladimira Putina, govorio je sa neverovatnim simpatijama o ruskoj spoljnoj politici, neukrotljivim prezirom prema njegovim NATO partnerima, i neverovatnim skepticizmom o sopstvenim obaveštajnim službama.

Evropa je tokom godina imala mnogo borbi sa američkim predsednicima, ali nikada u sedam decenija od kraja Drugog svetskog rata nije se suočila sa tako otvoreno neprijateljskim odnosom prema institucijama. Od izbora Trampa, evropski lideri su se plašili da će doći do ovoga, ali se nisu složili kako da odgovore na njega. Makron je pokušao da laska Trampu, a onda, kada to nije uspelo, vratio se na javnu kritiku Trampovog stila kao nacionaliste.