Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

 

* Oštrije mere prema SAD u oblasti trgovine

* EU planira da uvede carine na robu iz SAD

* Dokument u fazi razmatranja

Evropska unija je razvila ekonomski program koji može da odgovori na trgovinska ograničenja američkog predsednika Donalda Trampa, saopštio je "Politiko“.

U dokumentu, koji ima 173 stranice, predlaže se da Evropska unija pokaže više odlučnosti u oblasti trgovine i da uvede jednostrane carine na robu iz Sjedinjenih Američih Država. Slične „sankcije“ će uticati na tehnološke divove kao što su "Gugl“, "Epl“, "Amazon“, "Majkrosoft“ i "Fejsbuk“, kako bi evropske zemlje dobile mogućnost da razvijaju svoje tehnološke kompanije.

Na taj način autori dokumenta insistiraju na oštrijim merama protiv Sjedinjenih Američkih Država u oblasti trgovine.

Evropska unija, evropska komisija

Shuterstock

Evropska unija, evropska komisija, Foto: Profimedia.rs

 

List napominje da su ovi predlozi još uvek u fazi razmatranja.

U programu se napominje da bi Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, trebalo da osnuje Evropski fond za budućnost, koji bi uložio više od 100 milijardi dolara u akcije perspektivnih kompanija na kontinentu. Planira se da one u budućnosti konkurišu američkim kompanijama.

Pročitajte još:

 

"Politiko“ naglašava da će, nakon izlaska Velike Britanije, Evropska unija biti slobodna da vodi izraženiju intervencionističku ekonomsku politiku, koju Francuska i Nemačka odavno podržavaju.

Tramp je, tokom razgovora sa novinarima i u obraćanjima svojim pristalicama, više puta osuđivao zemlje Evropske unije zbog njihove trgovinske politike prema Sjedinjenim Američkim Državama, naglašavajući da su postupci Evropljana u ovoj oblasti lošiji od kineskih vlasti.

Privatni život britanskog premijera ponovo u centru pažnje! Evo šta se sada desilo sa njegovom 24 godine mlađom devojkom (FOTO)

AUTOR: Daily mail/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 21.08.2019. 15:53 Prethodni problem se ticao useljenja vanbračnog para u predsedničku rezidenciju Boris Džonson, Foto: Youtube Printscreen Američki zvaničnici navodno su partnerki britanskog premijera Borisa Džonsona (55) Keri Sajmonds (31) onemogućili ulazak u Sjedinjene Američke Države jer je s prijateljicom Nimko Ali, aktivistikinjom koja se bori protiv sakaćenja genitalija kod žena, prošle godine posetila samoproglašenu afričku republiku Somalilend koja se nalazi unutar Somalije.

 

 

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele su međusobne trgovinske carine na brojne kategorije robe koje proizvode, u proleće i leto prošle godine. Sada Evropska unija pokušava da izbegne uvođenje novih američkih carina na automobile evropske proizvodnje.

Bonus video: Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa