Deca Sirija
AP Photo/Lefteris Pitarakis
Sirija, Foto: AP Photo

 

* Britanski stručnjak za hemijsko oružje, rekao je da se opekotine podudaraju sa belim fosforom - zabranjenim hemijskim oružjem.

* Turska će zaustaviti napad na sever Sirije na pet dana, dok se kurdske snage povuku iz "sigurne zone".

* Za sada nema zvaničnog saopštenja sa druge strane, da li je u napadu Turske na kurdske snage korišćeno zabranjeno hemijsko oružje.

Užasni snimci napravljeni su u ponedeljak u bolnici u Tal Tamru u blizini pograničnog grada Ras al-Ajn, u kojem se vode najteže borbe. Na njima se vidi dečak sa dubokim opekotinama po celom gornjem delu tela, prenosi Dejli mejl.

Dok su ga dovodili u bolnicu, čuje se kako dečak moli oca da zaustavi gorenje.

- Tata, zastavi ovo gorenje, preklinjem te - čuje se kako izgovara dok trpi nesnosne bolove. Doktori su mu odmah dali dozu morfijuma. Mediji prenose da je navodno proveo 12 sati u agoniji, pre nego što je pristupljeno lečenju.

Hamiš de-Breton Gordon, britanski stručnjak za hemijsko oružje, rekao je da se opekotine podudaraju sa belim fosforom - zabranjenim hemijskim oružjem koje se zalepi za kožu i sagoreva u dodiru sa vlagom, što znači da se ne može ugasiti.

Pročitajte još:

Video su objavili kurdski mediji zajedno sa fotografijama drugih dečaka iz bolnice u Al-Hasakah, takođe u blizini Ras al-Ajna. Na njima se vidi da dečaci imaju duboke opekotine na licu.

Doktor Fares Hamu, obraćajući se kurdskim medijima u sredu, rekao je da se opekotine podudaraju sa upotrebom zabranjenog hemijskog oružja, poput napalma.

Napalm je mešavina agensaza geliranje i isparljivih petrohemikalija (obično benzin (petrol) ili dizel-gorivo) koji se zalepe za metu pre paljenja i uveliko su korišćeni u ratu u Vijetnamu.

Beli fosfor se može koristiti za pravljenje dima ili kao marker bojnog polja, ali može biti raspoređen i kao smrtonosno zapaljivo oružje, upotreba koja je međunarodnim zakonom zabranjena.

Sve slike i video snimci nastali su pre primirja o kome je pregovarao potpredsednik SAD Majk Pens sa Turskom, a koje je stupilo na u četvrtak uveče.

Po uslovima sporazuma, Turska će zaustaviti napad na sever Sirije na pet dana, dok se kurdske snage povuku iz "sigurne zone" široke 20 milja, koju predsednik Erdogan želi stvoriti duž granice.

Međutim, u petak ujutro bilo je izveštaja o granatiranju i pucnjavi u Ras al-Ajnu, što predstavlja kršenje primirja.

Za sada nema zvaničnog saopštenja sa druge strane, da li je u napadu Turske na kurdske snage korišćeno zabranjeno hemijsko oružje.

Bonus video

Protest ispred Galerije Progres povodom promocije knjige Gorana Vesića