Dmitrij Medvedev
Profimedia
Dmitrij Medvedev

Profimedia

Dmitrij Medvedev, Foto: Profimedia

On je za televizijski program "Vijesti u subotu" izjavio da je interes Rusije očuvanje evropskog jedinstva.

"Evropa je oduvek bila jedno udobno okruženje, mesto za život. Na žalost, EU je do sada pokazala potpuno nepromišljen odnos prema migrantskoj politici. Kao posedica toga, milioni ljudi stigli su u Evropu, lica koja dolaze iz potpuno drugačije kulture, a da ne govorimo o ekstremistima i teroristima", naglasio je Medvedev.

On je dodao da su migranti, u stvari, promenili pejzaž Evrope, koja je sada postala problematična, prenio je "Sputnjik".

Medvedev je naglasio da užasni događaji koji su se dogodili u Evropi treba da budu lekcija i za Evropu i za Rusiju, te da Brisel treba da preduzme vanredne mere da garantuje bezbednost i jedinstvo.

Što se tiče Moskve, evropski primer treba da podstakne Rusiju da ne donosi ishitrene odluke i da poštuje i ceni unutrašnju bezbednost i stabilnost.

Turska pozdravila rusko-američki sporazum o Siriji

Turska je danas pozdravila novi rusko-američki sporazum o rešavanju krize u Siriji i o dostavljanju humanitarne pomoći.

Ministarstva spoljnih poslova Turske je u saopštenju izrazilo zadovoljstvo postignutim sporazumom koji će stupiti na snagu u ponedeljak, 12. septembra što je i Kurban-bajram, praznik koji obležavaju muslimani.

Ministarstvo je navelo da je sporazum "ključan" kada je u pitanju zaustavljanje sukoba širom Srbije.

Turska je najavila da će pomoć sirijskom gradu Alepu dostavljati posredstvom UN.

Turska podržava sirijske pobunjenike koji se bore kako bi svrgli predsednika Bašara Asada.

Ankara je avgusta u Siriju poslala tenkove i specijalne snage da, uz podršku aviona SAD, pomognu pobunjenicima da zauzmu Džarablus, uporište Islamske države, i da rasteraju džihadiste s tursko-sirijske granice u čemu je, kako je saopštila, nedavno i uspela.