džihadista
Twitter/Printscreen
džihadista, Foto: Twitter/Printscreen

Ukrajinski specijalci uhapsili su državljanina Uzbekistana Suhroba Karimova, koji je pretio da će razneti filijalu banke u centru Kijeva, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine.

Pročitajte još:

- Terorista je živ uhvaćen. Nije došlo do eksplozije. Na licu mesta su stručnjaci za eksploziv. Sledi suđenje i duga zatvorska kazna - napisao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko na Fejsbuku.

Pokrenut je krivični postupak zbog krivičnog dela terorizam.

​Prestupnik je na svoj zahtev u banci davao intervju za ukrajinske televizije, a dok je razgovarao sa novinarima, u zgradu su upali specijalci i uhapsili ga.

Nekoliko dana ranije, Suhrob Karimov je na društvenim mrežama objavio džihad (sveti rat), predlažući da se ubiju svi nevernici, počevši od Ramzana Kadirova, lidera Čečenije i ruskog predsednika Vladimira Putina, prenose ukrajinski mediji. Policija je saopštila da Karimov ima ženu i dete i da je radio kao barmen.

Podsetimo, oko podne po lokalnom vremenu policiju je pozvala predstavnica „Univerzal banke“ koja se nalazi u tržnom centru. Žena je saopštila da je u filijalu ušao muškarac od 35 godina, u čijem se ruksaku, kako je sâm rekao, nalazi bomba. Muškarac je sâm zatražio da se pozove policija.

Radnici banke su napustili prostorije, ostao je samo rukovodilac filijale i to po sopstvenoj želji. Napadač je tražio da govori uživo na televiziji.

Preporučujemo: