London pod policijskom blokadom
Tanjug/AP
London pod policijskom blokadom

Tanjug/AP

London pod policijskom blokadom, Foto: Tanjug/AP

Pristalica takozvane Islamske države Luis Ladlou, iz britanskog grada Ročestera, osuđen je danas na najmanje 15 godina zatvora zbog planiranja napada kamionom na pešake u promentnoj ulici Oksford strit u Londonu.

Ladlou, koji je prešao u islam, priznao je da je kriv za pripremanje terorističkog dela i prikupljanje sredstava za takozvanu Islamsku državu na ranije održanom saslušanju, podseća AP.

Kako objašnjava Rojters, Ladlou (26) je planirao da iznajmi vozilo i njime naleti na ljude u nameri da će tako ubiti oko 100 osoba u oblasti koja privlači veliki broj turista, saopštilo je tužilašstvo.

Na njegovoj listi "potencijalnih mesta za napad" nalazio se i muzej voštanih figura Madam Tiso i Katedrala Svetog Pavla u Londonu.

U mobilnom telefonu Ladloa, koji je pronađen u odvodu za vodu u njegovoj kući u Ročesteru, jugoistočno od Londona, nalazila se fotografija ručno napisane zakletve Islamskoj državi, kao i video snimak na kojem je on sebe nazvao "Orlom" (The Eagle).

Tužilaštvo navodi da je Ladlou pokušao da otputuje na Filipine 2018. godine kako bi se pridružio Islamskoj državi, ali da ga je u tome sprečila policija na londonskom aerodromu Hitrou.

Ladlou je uhapšen u aprilu 2018. godine i optužen za planiranje napada.