Austrija, Beč, policija
Tanjug/AP
Austrija, Beč, policija

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

List navodi da je u fokusu istraga jedna džamija u 16. bečkom okrugu, koju si, kao i Fejzulaj, posećivali "poznati" islamisti kao što je u Siriji ubijeni austrijski džihadista Mohamed M, te Mirsad Omerović, osuđen na 20 godina zatvora zbog širenje mržnje, Austrijanac albanskog porekla Lorenc K. koji je kao maloletnik planirao terorističke napade u Beču i koji se nalazi u pritvoru.

Omerović je, upravo u toj džamiji, regrutovao borce za Islamsku državu, tvrde mediji.

Dnevnik se poziva na dosije Fejzulaja, koji je bio osuđen na 22 meseca zatvora zbog terorističkog udruživanja, a pušten je prevremeno iz zatvora jer je izigrao vlasti uverivši ih da se deradikalizovao.

U tom dosijeju se navodi da je mladić sa makedonskim poreklom odgojen po islamskoj veri, i da je postao „salafističko džihadistički pristalica političkog takfirizma“.

Dodaje se da to znači da je odobravao nasilje kao put za nametanje „ispravnog puta“.

Fezjluj je, zajedno sa jednim prijateljem, pokušao da ode u džihad u Siriju, ali u tome nije uspeo, već su ga uhapsile turske vlasti, koje su ga izručile Austriji, gde je odgovarao pred sudom.

Tokom istrage, nakon njegovog terorističkog napada, policija je u više gradova Austrije uhapsila 14 lica, koja su imala vezu sa Fejzulajem, za koje se smatra da bi mogli biti saučesnici.

Takođe i u Švajcarskoj uhapšena su dva lica koja su imala kontakt sa njim.

Sada policija treba da reši i ko je obučio Fejzulaja da upotrebljava oružje, a tu postoje tragovi koji vode u Nemačku, odnosno jednog kampa za obuku terorista u Severnoj Makedoniji, gde je često putovao.

Atentat je izvršio automatskom puškom iz proizvodnje fabrike naroužanja „Zastava“.

Policija sada istražuje kako je dospeo do oruzja i municije.

Pročitajte: