Obaranje letelice, ilustracija
Profimedia
Obaranje letelice, ilustracija, Foto: Profimedia

Centralna komanda vojske SAD (CENTCOM) potvrdila je danas da su iranske snage oborile američki dron, navodeći da se "neisprovocirani napad" dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru, dok iz Teherana upozoravaju Pentagon da ne narušavaju iranski vazdušni prostor, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da je bespilotna letelica "RQ-4A Global hok" za nadgledanje mora rano jutros "oborena iranskim raketnim sistemom zemlja-vazduh dok je operisala u međunarodnom vazdušnom prostoru nad Ormuskim moreuzom".

Prema navodima CENTCOM, "iranski izveštaji da je letelica bila nad Iranom su lažni" i radi se o "neisprovociranom napadu na američki objekat za nagledanje u međunarodnom vazdušnom prostoru".

Pročitajte još:

AP prenosi da je Ministarstvo spoljnih poslova Irana upozorilo SAD da ne narušavaju iranski vazdušni prostor, pošto je Revolucionarna garda Irana oborila američki dron.

Poluzvanična iranska agencija Tasnim objavila je saopštenje ministarstva koji je kazao da Iran ne može da dopusti "nezakonite prelaske preko teritorije i upade u svoj vazdzšni prostor bilo kom stranom letećem objektu".

Navodi se da "oni koji su upali snose punu odgovornost" za to što se dogodilo.

Donald Tramp

EPA/Shawn Thew

Donald Tramp, Foto: EPA/Shawn Thew

Predsednik SAD Donald Tramp danas je putem Tvitera ocenio kao "veoma veliku grešku" iransko obaranje američkog drona, za koje Vašington tvrdi da se desilo u međunarodnom vazdušnom prostoru, a Teheran da se dogodilo iznad teritorije Irana.

- Iran je načinio veoma veliku grešku! - tvitovao je Tramp.