MESEC DANA OD ZAPLENE Gde su nestala četiri tankera sa naftom?

Šta se to dešava?

Tanker
Tanker, Foto: Tanjug/AP

Mesec dana nakon američke zaplene 4 iranska tankera sa 1,1 miliona barela nafte namenjene Venecueli, ne zna se gde su nestali ti brodovi.

Neposredno nakon prošlomesečne zaplene, federalni tužilac u Vašingtonu podneo je civilnu tužbu u kojoj se navodi da je prodaju iranske nafte Venecueli ugovorio biznismen Mahmud Madanipur koji je povezan sa Iranskom Revolucionarnom gardom.

Za Revolucionarku gardu SAD tvrde da je strana teroristička organizacija, ali su pravni eksperti odmah prokomentarisali da će je nemoguće sprovoditi odluke američkog suda u međunarodnim vodama.

iran
Foto: Shutterstock

Jedan visoki zvaničnik američke administracije je ukazao da 4 tankera nisu zaplenjena uz korišćenje vojne sile, kao ni da tankeri nisu fizički zaplenjeni.

Vašington je, naime, zapretio sankcijama vlasnicima brodova, osiguravajućim kompanijama i posadi ukoliko ne predaju tovar namenjen Venecueli, preneo je AP.

Venecuela
Venecuela, Foto: EPA

Iranski ambasador u Venecueli Hodžad Soltani odbacio je tvrdnje da je američka administracija izvojevala pobedu s obzirom da nafta, navodno, nikada nije stigla u Venecuelu.

- To je još jedna američka laž i čin psihološkog rata koji vodi američka propagandna mašinerija. Terorista Tramp ne može lažnom propagandom da se oporavi od poniženja i poraza koji mu je naneo Iran - konstatovao je iranski diplomata.

Teheran
Teheran, Foto: EPA

Lokacija 4 tankera je i dalje nepoznata, a njihovi kapetani su još pre nekoliko nedelja predali lokatore kako bi prikrili svoje kretanje i mesto boravka.

Za sada, ovi tankeri se vode kao oštećeni ili prodati u staro gvožđe.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi