Džamala Kašogija, saudijski novinar
youtube printscreen
Džamala Kašogija, saudijski novinar

youtube printscreen

Džamala Kašogija, saudijski novinar, Foto: youtube printscreen

Saudijske ubice koje koje su brutalno ubile novinara Džamala Kašogija slavile su u taksiju koji ih je vozio na aerodrom dok su se vraćali kući, otkriva istanbulski taksista koji je tek naknadno shvatio zašto su slavili!

Među njima je bio "visoki obaveštajni zvaničnik blizak saudijskom krunskom princu Muhamedu bin Salmanu", ispričao je on, a prenosi "Sunday Times".

Pročitajte još:

 

Turska istraga je utvrdila da je Saudijska Arabija poslala u Istanbul ekipu od 15 muškaraca različitih profila (obaveštajci, patolozi) sa zadatkom da u saudijskom konzulatu u Istanbulu ubiju novinara Džamala Kašogija. Veruje se da je ubistvo naredio direktno princ Muhamed, što je zvanični Rijad demantovao, ali malo ko je poverovao u to.

Jedan Džamalov prijatelj ispričao je "Sandej ekspresu" da je Kašogi spremao priču o tome da je Saudijska Arabija u ratu s Jemenom koristila hemijsko oružje.

- Videli smo se nedelju da na pre ubistva. Bio je nesrećan i zabrinut. Kad sam ga pitao šta ga brine, nije mi direktno odgovorio, ali mi je kasnije spomenuo da mu pristižu dokazi da je Saudijska Arabija upotrebljavala hemijsko oružje. Rekao mi je da se nada da će uskoro dobiti dokumenta koja to dokazuju. Sledeće što sam čuo o njemu je da je nestao - ispričao je on.

Saudijska Arabija je i ranije optuživana da upotrebljava fosfornu municiju u Jemenu.

 

Turska, koja sprovodi detaljnu istragu, pozvala je Rijad da im izruči 18 osumnjičenih za Kašogijevo ubistvo, ali oni su to odbili i rekli da će im suditi kod kuće. Problem je i telo ubijenog novinara. Saudijci su prošle sedmice saopštili da su ga ubice umotale u tepih i predale lokalnom pomoćniku, ali turske vlasti tvrde da je Kašogijevo telo raskomadano. Postoje sumnje da su ostaci pobacani u bunar u bašti rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu ili zakopani u njoj.

Saudijska Arabija je više puta lagala o Kašogijevom ubistvu. Prvo su demantovali da je ubijen, pa su priznali da je nesrećno poginuo u tuči, zatim da zapravo nije nesrećno poginuo u tuči nego su ga ubili u panici, da bi konačno krajem sledeće nedelje priznali da je njegovo ubistvo bilo isplanirano.

Turska sad traži Kašogijevo telo kako bi se ono predalo porodici da ga dostojno sahrani.