FSB
AP
FSB

AP

FSB, Foto: AP

Vrhovni sud Španije pokrenuo je istragu o navnodnim aktivnostima tajne vojne grupe "Jedinica 29155", koja je povezana sa ruskom obaveštajnom službom i koja je imala zapaženu ulogu tokom pobune u Kataloniji 2017. potvrdila su čak tri izvora za španski list El Pais.

Zapečaćenu istragu otvorio je danas sudija Manuel Garcia-Castellon, koji je ceo slučaj predao Kancelariji za opšte informacije Nacionalne policije Španije specijalizovane za borbu protiv terorizma s fokusom na grupu "Jedinica 29155" za koju obaveštajne službe nekoliko zemalja optužuju za povezanost sa ruskim obaveštajnim službama i s planom destabilizacije Evrope.

PROČITAJ JOŠ:

Inače španski mediji  tvrde da ovo nije prvi put da se rsuki špijuni dovode u vezu sa podržavanjem katalonskog pokreta za nezavisnost. Ono što je važno u celom slučaju jeste da pomenuti sudija Manuel Garcia-Castellon vodi istragu protiv katalonskih separatista i to u nekoliko slučajeva zbog delovanja protiv Španije.

Jedan slučaj uključuje devet članova Odbora za odbranu republike (CDR), kao Tim za tehnički odgovor (ERT) koji su planirali nasilje na katalonskim ulicama uoči referenduma o nezavisnosti ove španske pokrajine. Svi članovi ovih organizacija uhapšeni su u tajnoj operaciji "Juda", kada je zaplenjen i eksploziv.

Specijalci ruskog FSB-a ubijaju džihadistu u gradu Saratovu

Youtube/Printscreen

Specijalci ruskog FSB-a ubijaju džihadistu u gradu Saratovu, Foto: Youtube/Printscreen

Tad se došlo do saznanja i o tajnoj grupi "Jedinica 29155" koja je delovala na destabilizaciji Katalonije. O postojanju elitne ruske vojne grupe prvi je pisao Njujork Tajms koji su članove dovodio u vezu sa nekim visokim ruskim oficirima i analizu globalnog delovanja ove tajne grupe. Pripadnici ove "Jednica 29155" se terete da su umešani u trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji u martu 2018. Mesecima kasnije, britanska vlada je formalno optužila dva oficira GRU (Rusku glavnu obaveštajnu upravu)  Aleksandra Petrova i Ruslana Boshirova (lažna imena) koji stoje iza napada na Skripalja i njegovu ćerku. Jedinica je takođe povezana sa neuspjelim pokušajem puča u Crnoj Gori, u jugoistočnoj Evropi, u oktobru 2016. Dva ruska državljana za koje se vjeruje da su bivši špijuni, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, Viši sud u Podgorici osudio je za pokušaj terorizma i osudio ih na duge zatvorske kazne zbog njihove uloge u zaveri. Nekoliko zapadnih obaveštajnih službi takođe je povezalo Jedinicu 29155 sa dva neuspešna pokušaja atentata na bugarskog trgovca oružjem 2015. godine i sa kampanjom destabilizacije u Moldaviji. Kremlj uporno negira svu povezanost s tim događajima, a medijske kuće povezane s ruskom vladom ismejvaju vesti objavljene o ovoj elitnoj grupi.

FSB

printscreen

FSB, Foto: printscreen

Ovo inače nije prvi put da se sumnja da su Rusija i njeni špijuni uticali na katalonski pokret za nezavisnost. U februaru je istražni veb sajt Bellingcat objavio nekoliko zvaničnih dokumenata ruske tajne službe koji su u Barselonu u dva navrata postavili zvaničnika GRU-a po imenu Denis Sergejev. Oba puta je putovao pod lažnim imenom Sergej Fedotov.

Moskva besna zbog špijunske afere! "Ovo je ozbiljna provokacija"

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 21.11.2019. 14:49 - 21.11.2019. 15:38 Jasna poruka iz Rusije. Vladimir Putin, Foto: EPA * Najpre se oglasio Dmitrij Peskov iz Kremlja * Potom se oglasila Marija Zaharova, portparol MSP Ruske Federacije * Moskva i Beograd nastoje da smire situaciju Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je navodnu obaveštajnu aferu u Srbiji "ozbiljnom provokacijom" pred važnu posetu.

Na prvom putovanju, Fedotov je stigao u prestonicu Katalonijee 5. novembra 2016, a nakon šest dana boravka u Španiji, vratio se u Moskvu preko Ciriha. Drugo putovanje dogodilo se skoro godinu dana 29. septembra 2017. godine, samo dva dana pre ilegalnog referenduma o nezavisnosti 1. oktobra. Ruski zvaničnik ostao je u Španiji do 9. oktobra, kada se preko Ženeve vratio u Moskvu. Nema dokaza da je bio više u poseti Španiji, mada je otputovao u Ujedinjeno Kraljevstvo tačno dva dana pre trovanja Skripalom.

Jedinica je povezana sa neuspjelim pokušajem puča u Crnoj Gori i trovanjem bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala

Prošlog maja, nemačke tajne službe saopštile su da su "zabrinute" zbog ruske podrške katalonskom pokretu za nezavisnost, nakon što su od evropskih kolega dobili određene informacije. Hans-Georg Maassen, tadašnji šef nemačke obavještajne službe, rekao je da je „veoma verovatno“ da je Moskva izvela dezinformacijsku kampanju pre ilegalnog referenduma 1. oktobra.

"Rusija pokušava da iskoristi tajne operacije da utiče na javno mnjenje preko ekstremističkih i rasističkih organizacija", rekao je on. 

BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare