Bajden
Tanjug/AP
Bajden

Tanjug/AP

Bajden, Foto: Tanjug/AP

Budući predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je predlog stimulativnog paketa, navodeći da su smele investicije neophodne da bi se pokrenula ekonomija i ubrzala distribucija vakcina, kako bi se korona virus stavio pod kontrolu.

"Kriza duboke ljudske patnje nam je pred očima i nema vremena za gubljenje", rekao je Bajden tokom obraćanja iz Delavera u udarnom televizijskom terminu i dodao da mora da se stupi u akciju i to odmah, piše Glas Amerike.

Paket pomoći obuhvata 415 milijardi dolara za podršku odgovoru na virus i distribuciju vakcina, oko 1.000 milijardi za direktne isplate američkim domaćinstvima i blizu 440 milijardi za mala i srednja preduzeća i zajednice koje su posebno teško pogođene pandemijom.

Čekovi za porodice trebalo bi da budu 1.400 dolara po osobi, pored 600 dolara po osobi koje su Amerikanci već dobili iz prošlog paketa pomoći, koji je Kongres usvojio. Dodatno osiguranje za nezaposlene takođe bi se povećalo sa 300 na 400 dolara nedeljno i produžilo do septembra.

Zvaničnici tima za tranziciju naveli su da će Bajdenov plan biti paket pomoći posle kojeg će uslediti još jedan sličan paket za nekoliko nedelja.

Prema Bajdenovom planu, moratorijumi na oduzimanje kuća i iseljavanje trebalo bi da se produže do septembra i obuhvate i sredstva za plaćanje stanarine i pomoć u plaćanju komunalija.

Bajden je takođe pozvao Kongres da podigne minimalnu cenu rada na 15 dolara na sat, a paket bi trebalo da obuhvati i pomoć za borbu protiv gladi.

"Ako investiramo sada - smelo, pametno, sa nepokolebljivim fokusom na američke radnike i porodice - ojačaćemo svoju ekonomiju, smanjiti nejednakost i povesti dugoročnu finansijsku stabilnost nacije najodrživijim putem", rekao je Bajden.

Novi predsednik već je postavio cilj da se u prvih 100 dana nove administracije, posle 20. januara kada preuzima položaj, distribuira 100 miliona doza vakcine, a očekuje se da će njegov plan obuhvatiti i finansijska sredstva kako bi se proširila kampanja vakcinacije.

U SAD je do sada oko 385.000 ljudi umrlo od korona virusa, a u poslednja dva meseca zemlja se suočava s najvećim porastom broja infekcija. Tokom prošle nedelje, svakodnevno je u proseku bilo novih 245.000 slučajeva zaraze i 3.300 smrtnih slučajeva. Hospitalizacije obolelih od kovid-19 takođe su na rekordnom nivou.

PROČITAJTE JOŠ: