lebdelica, zubr,
Printscreen Twitter
lebdelica, zubr,

Printscreen Twitter

lebdelica, zubr, , Foto: Printscreen Twitter

 

Ruske vojne vežbe na Baltiku koje se odvijaju uporedo sa akcijama NATO pakta uznemirlo je pojedine članice severnoatalnske alijanse i zemlje koje izlaze na Baltičko more.

Ruska ratna mornarica Ratna mornarica Rusije

Profimedia

 

 

Ovaj put ono što je zabrinulo pre svega neutralne, ali bliske NATO paktu Fince i Švećane je pojava desantnih lebdelica klase " Zubr" čiji snimci su se pojavili nedavno tokom veže u ruskoj enklavi Kalinjingrad koja od eskalacije novog Hladnog rata dobija sve veći strateški značaj.

 

Scene ulaska u luku i izlaska na obalu ove džinovske lebdelice su posebno interesantne, a pomorski stratezi NATO smatraju da su ove lebdelice u brzom prebacivanju tehnike i ljudi opasne, posebno u zatvorenim morima, kao što je Baltik, koji je pod ledom nekoliko meseci što omogućava ruskoj mornarici da desantnu pešadiju iskrca bilo kad i bilo gde.

 

Lebdelica klase Zubr, (Projekt 1232.2), po NATO kodnoj nomeklaturi klasa "Pomornik", projekat je korporacije Almaz iz Sankt Petersburga. U operativi ruske RM nalaze se trenutno tri lebdelice koje su građene u brodogradilištu Almaz. Upravo dve od tri ove lebdelice viđene su na Baltiku.

 

Ova lebdelica je u osnovi ponton, oblika kvadra, što joj daje stabilnost. Nadgradje pontona podeljeno je dvema pregradama na tri sekcije. Središnja sekcija namenjena je za smeštaj oklopnih vozila koja će se desantirati, te za smeštaj rampi za ukrcaj-iskrcaj. Spoljne sekcije služe za smeštaj glavnih i pomoćnih pogonskih agregata, ljudstva, prostorija za posadu...

lebdelica, zubr,

Printscreen Twitter

lebdelica, zubr, , Foto: Printscreen Twitter

 

Lebdelica je lako oklopljena, u stepenu zaštite od vatre streljačkog naoružanja i šrapnela. Zubr može da ponese do 130 tona tereta: tri srednja tenka (T-80B npr.) ili 8 vozila BMP-2, ili 10 BTR-82, ili 360 vojnika sa opremom. I na pramcu i na krmi su ugradjene ukrcno-iskrcne rampe kako bi se ukrcaj-iskrcaj brže odvijao.

ruski brod, američki brod, pacifik

Printscreen Twitter/Pentagon

 

 

Naoružana je sa dva višecevna raketna bacača MS-227 kalibra 140 mm, 4 lansera za PAR Igla-1M i dva topa AK-630. U arsenalu lebdelice, u varijanti minopolagača, može da se nadje i od 20 do 80 mina.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Hoverkraft efekat se postiže pomoću 4 ventilatora NO-10, prečnika 2.5m. Potisak koji pogoni lebdelicu obezbedjuje se sa tri krmena ventilatora prečnika 5.5 m.

Zubr je na 44. Sajmu inovacija u Briselu, 1995. godine, osvojio zlatnu medalju.

Taktičko tehnički podaci

Posada: 27 članova
Dužina: 56,2 m
Širina: 22,3 m
Deplasman: 480 t (standardni), 535 t (puni)
Pogon: 3 gasane turbine po 10 000 KS
Brzina: 60 čv
Radijus: 300 milja
Autonomija: 5 dana