Angela Merkel
Youtube Printscreen
Angela Merkel

Youtube Printscreen

Angela Merkel, Foto: Youtube Printscreen

„Ansa“ prenosi da nemački „Velt“, pozivajući se na neimenovani izvor, piše da je više lidera EPP, među kojima je i bugarski premijer Bojko Borisov, optužilo Merkelovu da nedovoljno poštuje interese EPP, kao i da na samitu G20 u japanskom gradu Osaki nije učinila dovoljno za Manfreda Vebera, izveštava Tanjug.

Mateo Salvini

EPA/Daniel Dal Zennaro

Nemački konzervativac je važio za glavnog kandidata za predsednika Evropske komisije, ali je, nakon Osake, u prvi plan isplivao holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Briselski sajt „politico.eu“ izvestio je o „pobuni" u EPP protiv predloga da Frans Timermans postane novi predsednik Evropske komisije, a sve to se dešava uoči vanrednog samita EU čiji je početak, zakazan za večernje časove 30. juna, kasnio upravo zbog dužeg trajanja sastanka lidera EPP.

„Politiko“ navodi da sporazum sa dvodnevnog samita G20, koji je završen 29. juna u Osaki, sada izgleda „poput slepe ulice“.

Navodi se i da su lideri EU, koji su stizali na samit, večeras ukazivali na to da je u EPP, kojoj pripadaju i demohrišćani Merkelove — došlo do pobune.

„Hina“ je prenela da je Merkelova prva izašla sa sastanka lidera EPP.

PROČITAJ JOŠ:

Prema izjavi koju je generalni sekretar nemačkih demohrišćana Paul Zjemjak dao javnom servisu „ARD“ izgleda da nije bio spreman da se odrekne Manfreda Vebera kao vodećeg kandidata za predsednika Evropske komisije.

„On ima najveći blok iza sebe... Zbog toga Manfred Veber treba da postane predsednik Evropske komisije. Bilo šta drugo bilo bi nezamislivo“, kazao je Zjemjak.

Prema informacijama „Politika“, koje su dobijene od trojice neimenovanih diplomata, dogovor na sastanku 30. juna najverovatnije neće biti postignut. Jedan od neimenovanih izvora je preneo i da se priča o održavanju novog samita EU, a potencijalni datum je 15. jul.

Operativci iz drugih evropskih političkih grupacija kažu da se sada radi na novom planu, koji uključuje i mogućnost da liberalna kandidatkinja Margrete Vesteger, danska političarka, koja je do sada obavljala funkciju komesarke EU za konkurentnost — postane predsednica Evropske komisije.

Navode se i izjave drugih zvaničnika, koji kažu da se u trku za novog šefa Evropske komisije vratio konzervativni francuski političar Mišel Barnije, glavni pregovarač EU u vezi sa „Bregzitom“.

Večera, kojom je trebalo da bude otvoren samit EU, trebalo je da počne u 18 časova, ali je pomerena za 45 minuta; u međuvremenu su konsultacije sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom imali predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i čelnici Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska).