Narkotici
carina, foto Ilustracija
Narkotici, Foto: carina, foto Ilustracija

 

Vlasti u Urugvaju saopštile su da su zaplenile rekordnu količinu od 4,4 tona kokaina, nazivajući ovu akciju najvećim udarcem za trgovce narkoticima u istoriji zemlje.

Kokain je zaplenjen u zajedničkoj operaciji mornarice i carinika u luci Montevidea.

Bio je sakriven u četiri kontejnera sa sojinim brašnom koji su putovali u Lome, glavni grad Togoa.

Ulična vrednost zaplenjene droge je oko milijardu dolara, prema navodima zvaničnika.

Urugvaj je sve češće tranzitna tačka za transport narkotika iz Latinske Amerike u Afriku i Evropu.

Prethodna rekordna zaplena Urugvaja bila je u novembru, kada su vlasti otkrile kontejner sa tri tone kokaina, takođe u Montevideu, koji je putovao u grad Kotonu u Beninu preko španskog ostrva Tenerife.

 

Prema rečima zvaničnika, 4,4 tone kokaina su nedavno otkrivene kada su skeneri u luci Montevidea pokazali „anomalije" u kontejnerima.

Portparol mornarice Diego Perona je rekao novinarima da je u prvom kontejneru otkriveno više od 3.000 „cigli" kokaina, od kojih je svaka bila teška 1,1 kilogram. Kontejneri su čekali utovar na brod italijanske registracije, preneli su lokalni mediji.

Urugvajski direktor carine Hajme Borhijani je rekao da nije poznato odakle je tačno stigao kokain, ali se znalo da je u utorak ukrcan u kamione na jednoj farmi u jugozapadnom departmanu Sorijano, 290 km od Montevidea.

Ministar unutrašnjih poslova je napisao na Tviteru da se policija izvela raciju na farmi i uhapsila vlasnika i njegovog sina. Takođe je zaplenjena i izvesna količina nespecifikovane vrste droge, dodao je.

„Glavna stvar je da pokažemo sveti i trgovcima drogom da nema zezanja sa carinom Urugvaja", rekao je Borhijani. "Preduzeli smo neophodne korake da očistimo zemlju od ove pošasti."