Masovni ubica Patrik Krusijus
Youtube/Printscreen

 

Masakr u El Pasu, Teksas, Foto: Twitter/Canal66TV

 

* U masakru u El Pasu, Teksasu, ubijeno je 20, a ranjeno na desetine ljudi

* Masovni ubica je Patrik Krusijus (21)

* Inspirisan je likom i delom Donalda Trampa

Jedna fotografija, koju je navodno objavio na Tviteru u danima pre napada, možda otkriva pozadinu maskra.

Pročitajte još:

Naime, Krusijus je na tvom nalogu objavio fotografiju na kojoj je oružjem ispisano prezime aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa. Kako prenose američki mediji, Krusijus je fan američkog predsednika, posebno njegove imigracione politike i stavova o kontroli kupovine oružja.

Tramp se oštro protivi migraciji u SAD, predlaže nove, strožije migracione zakone koji bi favorizovali mlađe, bolje obrazovane radnike koji govore engleski jezik i ukidanje postojećeg sistema dobijanja viza na osnovu porodičnih veza. Takođe, Tramp obećava da će izgraditi zid na granici sa Meksikom, koji će zaustaviti priliv migranata iz Latinske Amerike.

Upravo je i Krusijus veliki protivnik dolaska migranta iz tog dela sveta, što je i naglasio u svom rasističkom manifestu, objavljenom 20-ak minuta pre masakra. U dokumentu objavljenom na ozloglašenom forumu 8chain, Krusijus govori o "invaziji Latinoamerikanaca na Teksas", Krusijus je pomenuo i prvog čoveka SAD.

- Znam da će me mediji prozvati "belim suprematistom" i okriviti Trampovu retoriku. Ali mediji su čuveni po lažnim vestima. Njihove objave će ovo potvrditi. Moj plan je nastao pre izbora Trampa - napisao je Krusijus.

Tramp osudio napad

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp osudio je masovnu pucnjavu u trgovačkom centru u El Pasu, nazvavši je "kukavičkim činom".

- Današnja pucnjava u El Pasu nije samo tragična, već i čin kukavičluka. Znam da svi zajedno u ovoj zemlji osuđujemo današnji odvratni čin. Ne postoje razlozi ni opravdanja koje će ikada opravdati ubijanje nevinih ljudi. Melanijine i moje misli i molitve su s ljudima u Teksasu - poručio je Tramp na Tviteru.

BONUSVIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT