Sveštenik prizano da je gej
Corriere della Sera
Sveštenik prizano da je gej
Sveštenik prizano da je gej, Foto: Corriere della Sera

Eksplozivna otkrića Poljaka Kristofa Olafa Karamsa, 43-godišnjeg sveštenika koji radi za Kongregaciju za doktrinu vere, objavljena su dan uoči ključnog Sinoda posvećenog pitanjima porodice na kome će biskupi razgovarati i o pristupu crkve pitanju homoseksualnosti, preneo je AFP.

Stav Crkve prema homoseksualnosti je "nazadan u poredjenju sa nivoom svesti do koga je čovečanstvo došlo", kazao je Karamsa u intervjuu za italijanski list "Korijere dela sera".

- Sveštenstvo je uglavnom homoseksualno i nažalost, takodje, homofobično do nivoa paranoje, ali paralizovano odsustvom prihvatanja sopstvene seksualne orjentacije -, istakao je on u drugom intervjuu za poljsku verziju "Njuzvika".

Sveštenik je naveo da zna da će morati da napusti ministarstvo, ali da je njegov cilj da pomogne katoličkoj crkvi.

- Probudi se, Crkvo, i prestani da proganjaš nevine - poručio je Karamsa.

Vatikan je osudio izjave poljskog sveštenika kao "veoma ozbiljne i neodgovorne" uoči Sinoda, čime se, kako se navodi, taj skup izlaže "neopravdanom medijskom pritisku".

U saopštenju se navodi da Karamsa neće moći da nastavi da obavlja svoju dužnost u Kongregaciji za doktrinu vere, dok će "druge aspekte njegove situacije razmotriti biskupska služba".