crkva, krst
Tanjug/Jaroslav Pap
crkva, krst

Tanjug/Jaroslav Pap

crkva, krst, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Rimokatolički lideri u američkoj državi Teksas identifikovali su oko 300 sveštenika i drugih lica pri crkvi optuženih za seksualno zlostavljanje dece.

Pročitajte još:

Ovo je jedna od najvećih grupa imena koje je Crkva obelodanila dok se suočava sa državnom i federalnom istragom vlasti zbog načina tretiranja višedecenijskih optužbi za seksualno zlostavljanje čiji su vinovnici sveštenici.

Imena je objavilo 15 katoličkih dijeceza. Ovaj potez je usledio nakon objavljivanja izveštaja velike porote u avgustu u Pensilvaniji u kome su izneti detalji svešteničkog zlostavljanja dece tokom sedam decenija. Optužbe se odnose na više od 300 sveštenika.

- Biskupi Teksasa odlučili su da objave imena tih sveštenika, jer je to ispravno i pravedno, kao i da ponude pomoć i nadu onima koji su propatili - rekao je kardinal Danijel Dinardo iz dijeceze Galveston-Hjuston, koji je i predsednik američke Katoličke biskupske konferencije.

Preporučujemo i ovo:

Nakon objavljivanja izveštaja u Pensilvaniji, desetine drugih dijeceza širom SAD objavile su imena više stotina sveštenika i drugih lica koja su seksualno zlostavljala decu.

Neke države otvorile su svoje istrage zlostavljanja.

Oko 30 odsto stanovnika Teksasa izjašnjavaju se kao katolici.

U nekima od 15 dijeceza Teksasa zlostavljanje dece datira čak iz četrdesetih godina prošlog veka.

Nije poznato da li će objavljivanje imena rezultirati procesuiranjem. Većina sveštenika identifikovanih u Teksasu je umrla, što je slučaj u većini dijeceza širom zemlje.

 

Komentari (1)

Nidza

01.02.2019 13:22

Pape su satanisti.