POLICIJA NEMA KONTROLU NAD DELOVIMA TERITORIJE U Švedskoj već uveliko traje RAT o kome svi ćute

"Jeste li videli film "Kum" ? Ovo u Švedskoj podseća na to", rekla je novinarka Johana Backstrom LernebI, autorka knjige o jednoj od najozloglašenijih kriminalnih bandi u Švedskoj.

Švedska armija
Švedska armija, Foto: Printscreen Youtube

Švedska policija muči se u borbi s ukorenjenim kriminalnim klanovima, a nasilje eskalira u ovoj zemlji do nedavno poznatoj po niskoj stopi kriminala.

Nekoliko desetina aktivnih kriminalnih bandi ne obaziru se mnogo na zakone i imaju značajan uticaj u nekim od najsiromašnijih švedskih četvrti, ističu kriminolozi.

Pucnjave i eksplozije postale su svakodnevni događaji u švedskim gradovima, prenosi hrvatski Jutarnju list, a drugi mediji redovno izveštavaju o ratu klanova dilera droge, ucenama, osvetama i svedocima koji odbijaju saradnju sa vlastima iz straha od osvete.

"Jeste li videli film "Kum"? Ovo u Švedskoj podseća na to", rekla je novinarka Johana Backstrom LernebI, autorka knjige o jednoj od najozloglašenijih kriminalnih bandi u Švedskoj.

Članovi bande povezane sa jednom porodicom o kojoj je nedavno pisala Lernebi, završili su na naslovnim stranama švedske štampe jer su tokom sukoba sa rivalskim klanom postavili improvizovane barijere na ulice, zaustavljali automobile i od putnika tražili lične dokumente.

Televizija SVT razgovarala je sa mladićem koji se predstavio kao Samir i rekao da su kontrolni punktovi postavljeni kako bi se "zaštitili žitelji i deca iz tog kraja".

Sukob je prekinut krajem avgusta, ali ne zahvaljujući policiji već zbog toga što su se predstavnici nekoliko bandi sastali u jednom hotelu u Geteborgu i dogovorili se o primirju.

"To je frustrirajuće. Dobro kao kratkoročno rešenje, ali postignuto na pogrešan način. Kriminalna mreža se među sobom dogovorila, a mi iz vlasti smo ostali po strani", ocenio je lokalni policajac Fredrik Terje za televiziju SVT.

To je postala velika tema u švedskim medijima, a početkom septembra je zamenik šefa policije Mats Lofving izjavio za švedski radio da u državi operiše najmanje 40 porodičnih bandi.

"Oni ne žele da postanu deo švedskog društva", smatra Lofving i naglašava su te kriminalne porodice stigle u Švedsku samo da bi se bavile kriminalom i uspostavile svoj paralelni sistem vlasti.

Povezane vesti

 • Korisnik: Antonio
  28/09/2020 - 18:23
  Uklope se tako da uzmu iz društva sve što mogu a da daju najmanje na šta su primorani zato su i došli. Zahvaljujući podkupljenim političarima su se dokopali tuđe države.
 • Korisnik: Predrag
  28/09/2020 - 18:02
  Zašto ne kažete da su to bande muslimanskih doseljenika koje je Švedska tako blagonaklono primala proteklih godina i koje će je uništiti.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi