NISU BILI U KARANTINU Švedska deca su odlično prošla kada je korona u pitanju

Nemerljiv direktan uticaj na potvrđene slučajeve koronavirusa

Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa
Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa, Foto: Alo.rs

Švedska odluka da ostavi škole otvorenim tokom pandemije koronavirusa nije rezultirala većom stopom zaraze među školarcima nego u susednoj Finskoj, gde su škole bile privremeno zatvorene, navodi se u zajedničkom izveštaju njihovih agencija za javno zdravlje.

Švedska je odlučila da neće nametnuti strogo zatvaranje tako da većina škola i firmi radi svo vreme otkad je izbila epidemija u toj zemlji. Njena strategija bila je drukčija od one ostatka Evrope.

Nemerljiv direktan uticaj na potvrđene slučajeve koronavirusa

Švedska agencija za javno zdravlje istrajavala je na tome da bi negativne posledice zatvaranja na ekonomiju i društvo nadmašile koristi i tvrdila je da se to odnosi i na škole.

Izveštaj, koji nije recenziran, otkriva da je tokom razdoblja od 24. februara do 14. juna zabeleženo 1124 potvrđenih slučajeva covida-19 među decom u Švedskoj, oko 0,05 posto ukupnog broja dece uzrasta od jedne do 19 godina.

Finska je zabeležila 584 slučaja u istom razdoblju, što je takođe oko 0,05 posto.

"U zaključku, zatvaranje ili nezatvaranje škola nije imalo merljiv direktan uticaj na broj laboratorijski potvrđenih slučajeva kod školske dece u Finskoj ili Švedskoj", navode agencije u izveštaju objavljenom prošle nedelje.

Teški slučajevi bili vrlo retki među švedskom i finskom decom

Malo dokaza koji povezuju smrtnost sa izostankom potpunog zatvaranja

Državni epidemiolog Anders Tegnel, koji je osmislio švedski odgovor na epidemiju, rekao je da ima malo dokaza koji povezuju smrtnost sa izostankom zatvaranja te da umesto toga ukazuju na uslove u staračkim domovima, decentralizovani zdravstveni sistem i putovanja.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi