Peter Handke
AP Photo/Kerstin Joensson
Peter Handke

AP Photo/Kerstin Joensson

Peter Handke, Foto: AP Photo/Kerstin Joensson

Švedska akademija je i danas ustala u odbranu svoje odluke da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, navodeći da je on davao provokativne komentare, ali da nije podržavao krvoproliće.

PROČITAJ JOŠ:

Dodeljivanje Nobela Handkeu izazvalo je, naime, kritike zbog njegove podrške Slobodanu Miloševiću kao i Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Međutim, u tekstu koji je danas objavljen u švedskom dnevniku Dagens Niheter, predsednik Švedske akademije Mats Malm naveo je da je Handke davao "provokativne, neprikladne i nejasne komentare", ali je dodao da austrijski književnik nikad nije glorifikovao krvoproliće i jasno je osudio zločine u Srebrenici, preneo je Rojters.

Radnici goreli živi!

AUTOR: Blic.rs/Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 17.10.2019. 15:39 - 17.10.2019. 15:47 U fabrici u Lučanima opet je došlo do nesreće. Prema prvim informacijama povređeno je dvoje radnika.

"Akademija nije pronašla ništa u njegovom pisanju što predstavlja napad na civilno društvo ili poštovanje jednakosti svih ljudi", napisao je Malm.

BONUS VIDEO: