Majk Pens
EPA/Shakh Aivazov
Zimske olimpijske igre, ZOI, Pjongčang

Tanjug/AP

Zimske olimpijske igre, ZOI, Pjongčang, Foto: Tanjug/AP

U Pjongčangu u Južnoj Koreji, gde su danas svečano otvorene Zimske olimpijske igre, Pens se prethodno nakratko sastao sa Kimom, ali su pokušali da izbegnu susret tet-a-tet, javlja Jonhap.

BBC prenosi da je Pens u Južnu Koreju kao gosta doveo Freda Vormbira, oca mladog Amerikanca koji je preminuo nakon što je pušten iz zatvora u Severnoj Koreji.

Pensa i Kim Jong-nama dočekao je južnokorejski predsednik Mun Džae-in uoči svečanog otvaranja ZOI, ali je potpredsednik SAD otišao sa prijema posle pet minuta, navodi južnokorejska agencija.

Dok su se i Mun i japanski premijer Šinzo Abe rukovali sa Kimom, Pens nije, rekli su neimenovani južnokorejski zvaničnici.

BBC navodi da se južnokorejski predsednik Mun Džae-in na ceremoniji otvaranja ZOI rukovao sa sestrom severnokorejskog lidera Kim Džong-una, Kim Jo-džong.

Britanski medijski servis primećuje da su Pens, Kim Jo-džong i Kim Jong-nam sedeli blizu jedan drugog na ceremoniji otvaranja ZOI.

Jonhap najavljuje da će se Mun sutra sastati sa severnokorejskom delegacijom.

Mun je, inače, izrazio nadu da će dan kada su u Pjongčangu otvorene Zimske olimpijske igre biti zapamćen kao "dan kada je počeo mir".