Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

* Nakon eventualne odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da napuste NATO, usledili bi oružani sukobi u jednoj od država Zapadnog Balkana koja je članica NATO-a, a koje bi započele „proruske snage nasilnim preuzimanjem vlasti i kidnapovanjem premijera“

* To se, između ostalog, navodi u analizi „Evropska bezbednost u krizi“, koju su radili ekspertska grupa „Korber polisi gejms“ i Međunarodni institut za strategijske studije

* Njihov scenario neodoljivo podseća na aferu „državni udar“, zbog koje su lideri Demokratskog fronta, dva ruska oficira, kao i devet državljana Srbije osuđeni na zatvorske kazne zbog „pokušaja terorizma i stvaranja kriminalne organizacije“

„Konflikt izbija u članici NATO-a na Zapadnom Balkanu. Naoružana grupa pomognuta proruskim opozicionim partijama okupira parlament i zahteva napuštanje NATO-a i ponavljanje parlamentarnih izbora. Nakon toga počinju da se šire protesti po državi, a premijer, koji se nalazi u kućnom pritvoru, poziva Evropsku uniju (EU) i NATO da intervenišu. Nekoliko desetina oficira ruske obaveštajne službe ulaze u državu i kreću prema glavnom gradu da bi podržali proteste. Strateške morske luke na Mediteranu blokiraju ruski vojni brodovi“, navodi se u analizi koja po svemu sudeći insinuira na Crnu Goru, uz predviđanje da bi tenzije u Evropi počele nekoliko meseci nakon reizbora Donalda Trampa za predsednika SAD.

Donald Tramp

EPA

Donald Tramp, Foto: EPA

Kako se navodi, Tramp bi u februaru 2021. godine izjavio da je NATO zastareo i najavio povlačenje Sjedinjenih Država, koje formalno stupa na snagu godinu kasnije. Američko Ministarstvo odbrane i vrhovni komandant za Evropu potvrdili bi da će biti povučene američke vojne snage, uključujući i odbrambeni sistem za zaštitu od napada nuklearnim projektilima.

Pročitajte još:

 

„Ruski predsednik Vladimir Putin koristi tu mogućnost kako bi uspostavio sistem ’jednake i nedeljive sigurnosti na kontinentu‘ i predlaže novi evropski sigurnosni ugovor“, navodi se.

Pojašnjava se i da bi američke vojne snage nakon novembra 2021. godine u Evropi bile prisutne samo u vojnim bazama koje su važne za američku odbranu, kao što je baza „Ramštajn“ u Nemačkoj. Evropske članice NATO-a, kako se navodi, nakon toga najavljuju samit u Brižu, na kome bi razmotrile mogućnost stvaranja evropske sigurnosti i odbrane.

U grupi „Korber polici gejms“ tvrde da su analizu radili eksperti SAD, Francuske, Nemačke, Poljske i Velike Britanije. Navodi se i da su analizom hteli da pokrenu debatu o obavezi Evropljana da pokažu veću odgovornost po pitanju sopstvene bezbednosti. Analiza je urađena u saradnji sa Međunarodnim institutom za strategijske studije tokom jula.

Luka Milinović iz Kikinde je juče napunio 98 godina. Njegov recept za dugovečnost je zlata vredan! (FOTO)

AUTOR: M.O./ M.I. DATUM I VREME: 15.10.2019. 07:35 - 15.10.2019. 07:49 Deda Luku Milinovića iz Novih Kozaraca kod Kikinde život nije mazio, a vedar duh i dobro raspoloženje mu ne manjkaju ni u poznim godinama. Luka Milinović, Foto: Miroslava Obadić Dostići duboku starost i pritom biti relativno zdrav telesno i umno san je mnogih, ali ta čast pripadne samo retkim srećnicima.

 

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!