Parada Moskva
EPA-EFE/Maxim Shipenkov
Parada Moskva

EPA-EFE/Maxim Shipenkov

Moskva, Foto: EPA-EFE/Maxim Shipenkov

Bivši komandant Kraljevske Ratne mornarice Velike Britanije Alan Vest izjavio je u intervjuu listu Dejli Star da je situacija sa Rusijom slična kao uoči Prvog svetskog rata

Admiral je skrenuo pažnju na opasnost situacije koja je nastala između Moskve i Kijeva, gde Rusiju optužuju za pripremu invazije na Ukrajinu, dok Petro Porošenko moli za pomoć države NATO-a.

Alan Vest je upozorio i na moguće raspoređivanje brodova NATO-a u Crnom moru, naglasivši da je slična situacija izazvala početak Prvog svetskog rata.

- Upravo to je i dovelo do Prvog svetskog rata. Iako je kapsula za njegov početak bilo ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda, u to vreme je vođena uravnotežena politika na ivici rata - naglasio je Vest.

Pročitajte još:

- Šta ćemo tačno da radimo? To nije napad na NATO i da li zaista želimo da pošaljemo tamo vojsku i ulazimo u rat sa Rusijom zbog Ukrajine. To je dobro pitanje. Ako to ne uradimo, mi ćemo tada dozvoliti uništenje Ukrajine. To je kompleksno pitanje - naglasio je bivši komandant Ratne mornarice Velike Britanije.

Pri tome, on je izjavio da, radi izbegavanja rata, zapadne zemlje treba da izvrše veći pritisak na Rusiju.

- Treba udariti na svakog oligarha, zamrznuti im imovinu, ne samo u našoj državi, već i u celom svetu i ne dozvoljavati da skrivaju novac po poreskim rajevima - rekao je Vest.

Komentari (1)

treba smeti

11.12.2018 16:00

Ajde ljigavi englezi krenite vi prvi ako imate m..a ! A bajo lepo bi se proveli, pitajte nemce kako prođe ko napadne braću RUSE !