Zemljotres na Filipinima
Youtube/Printscreen
Zemljotres na Filipinima

Youtube/Printscreen

Zemljotres na Filipinima, Foto: Youtube/Printscreen

 

* U zemljotresu na jugu Filipina poginulo je najmanje petoro ljudi

* Zemljotres jačine 6,5 stepeni pogodio je oblast istočno od grada Tulunan u provinciji Kotabato

* Bolnice i škole evakuisane su u strahu od opasnih udara

U trećem jakom zemljotresu koji je ovog meseca pogodio Filipine poginulo je petoro ljudi, povređeno više njih, a uništene su i zgrade koje su već oštećene tokom prethodnih podrhtavanja.

Pročitajte još:

Nekoliko gradova i sela na području zemljotresa obustavilo je školsku nastavu i poslove zbog straha od većih podrhtavanja. Mnogi stanovnici su se već vratili u oštećene kuće uprkos riziku od jakih tropskih vrućina.

Seoska kuća se srušila u selu Batasan u gradu Makilala u teško pogođenoj provinciji Kotabato, a poginuo je i predstavnik sela, saopštio je vladin zvaničnik Emilou Talino-Mendoza.

Još jedan muškarac je stradao kada je na njega palo stablo, a žena je stradala nakon što su se ruševine obrušile na nju u Makilali, javila je telefonom vladin službenik Rozmari Alkebar agenciji Associated Press. Dvoje drugih seljaka poginulo je usled urušavanja u gradu Kotabato u gradu Arakanu, ali detalji njihove smrti nisu odmah dostupni, rekao je Alkebar.

U gradu Kotabato u Kidapavanu, mali hotel se delimično srušio, rušeći predvorje i banku u prizemlju i uzrokujući da se zgrada nasloni na susednu bolnicu. I hotel i bolnica su napušteni zbog štete u prethodnom zemljotresu, ali šest zaposlenih i inženjer bili su u hotelu Eva kada je tlo počelo da se ljulja u podne, rekao je gradonačelnik Jožef Evangelista.

- Oni bi trebalo da pregledaju zgradu sa inženjerom, a onda se to desilo. Uspeli su da pobegnu - rekao je Evangelista za radio DZMM.

Pročitajte još:

U gradu Davau, rodnom gradu predsednika Rodriga Dutertea, stambeni prostor s pet spratova delimično se srušio i zatrpao podrum, a spasioci su uspeli da spasu devetoro stanara, od kojih je jedan povređen i doveden u bolnicu, saopštili su zvaničnici.

Stanovnici zgrade sa 56 soba bili su pozvani da se evakuišu pošto je bila oštećena ranijim potresom u utorak, ali neki su odbili upozorenje.
Duterte i njegova porodica bili su na sigurnom u njegovoj gradskoj kući u Davau, inženjeri su proverili stabilnost njegove kuće samo da bi bili sigurni, rekao je brigadni general Hose Eriel Nembra, koji je na čelu bezbednosnih snaga predsednika.

Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da je potres jačine 6,5 stepeni započeo kretanjem po lokalnom rasedu na dubini od 6 kilometara (3,7 milje), oko 28 kilometara (17 milja) istočno od grada Tulunan, u provinciji Kotabato. Region su već ovog meseca opustošila dva snažna zemljotresa i stotine potresa.

Najmanje osmoro ljudi poginulo je u utorak u zemljotresu jačine 6,6, dve osobe su nestale, 395 je ranjeno, a više od 2.700 kuća i zgrada, uključujući škole i bolnice, oštećeno je, prema podacima Kancelarije civilne zaštite.

U zemljotresu magnitude 6,3 stepeni 16. oktobra poginulo je najmanje sedmoro ljudi, povređeno više od 200 i uništeno ili oštećeno više od 7.000 zgrada. Filipinski arhipelag leži na takozvanom pacifičkom "vatrenom prstenu", luku raseda oko Tihog okeana gde se događa većina svetskih zemljotresa.

BONUS VIDEO: Požar kod Starog dvora!