Rožava
Alo.rs
Rožava

Alo.rs

Rožava, Foto: Alo.rs

 

* U Beogradu je osvanuo grafit "Živela revolucija u Rožavi"

* Potpisana je slovom "A" što ukazuje na anarhiste

* Rožava je sinonim za Zapadni Kurdistan ili Sirijski Kurdistan 

Već neko vreme na jednoj zgradi u centru Beograda, tačnije na uglu Resavske ulice i Bulevara Kralja Aleksandra stoji neobičan grafit jasne političke poruke. Naši sugrađani redovno prolaze pored njega, a da verovatno većina njih i ne zna kakvu poruku nosi.

Na zgradi je neko napisao: "Živela revolucija u Rožavi", a potom odmah pored dopisao slovo "A" uokvireno kružnicom, što ukazuje na to da su grafit verovatno napisali anarhisti. Svi znamo da je revolucija termin blizak anarho-sindikalnim, komunističkim i socijalističkim idejama, ali šta žnači "Rožava", to već retko ko zna. 

Kurdi

Printscreen/Youtube

Kurdi, Foto: Printscreen/Youtube

Rožava je tzv. Zapadni Kurdistan ili Sirijski Kurdistan, de facto predstavlja autonomno područje pod kontrolom sirijskih Kurda. Kurdske snage prethodno podržane od strane SAD, Francuske i Velike Britanije, uspostavile su autonomiju 17. marta 2016. godine.

Pročitajte još:

Kurdi su tokom sirijskog rata držali svoju stranu, stradali su u velikom broju od strane militanata Islamske države, ali im je u poslednji čas stigla pomoć Amerikanaca i od tada kreće ofanziva kurdskih združenih snaga istočno i severno od Eufrata s ciljem čišćenja džihadista ISIS-a, ali i zaposedanja što većih oblasti od kojih bi kasnije možda stvorili nezavisnu državu bogatu naftom.

Kurdi

Printscreen/Youtube

Kurdi, Foto: Printscreen/Youtube

Tokom operacija imali su snažnu potporu SAD i zapadnih sila, dok su Damask podržali Rusija, Iran i Kina.

Najveću opasnost po autonomiju Rožave i njen opstanak predstavlja, ne Damask, već Ankara, jer je turski predsednik pokrenuo niz vojnih operacija radi eliminacije kurdskog stanovništva i "terorista" SDF i YPG-a iz severnih delova Sirije, dok je Damask spreman da napravi kompromis sa Kurdima, ali im nipošto neće dati preterano veliku autonomiju, a posebno ne nezavisnost.

Erdogan

AP Photo/Burhan Ozbilici

Erdogan, Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici

Turska je vodila ukupno tri zvanične vojne ofanzive na severu Sirije pod pomalo ironičnim nazivima: "Štit Eufrata", "Maslinova grančica" i najsvežiju ofanzivu "Izvor mira".

Tokom svih operacija počinjeni su stravični zločini nad kurdskim stanovništvom i borcima kurdskih frakcija (koje Ankara dovodi u vezu sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana- PKK).

Turska vojska

Twitter/Printscreen

Turska vojska, Foto: Twitter/Printscreen

Trenutno se obavlja povlačenje kurdskih snaga Rožave (SDF, YPG, Asajš milicije; YPJ) iz tzv. bezbedne zone od 30 kilometara od sirijsko-turske granice prema jugu. Turska vojska i militanti su osvojili pogranična mesta i gradove, ali su sirijska vojska i ruska vojna policija uz dopuštanje Kurda zauzeli Kobane i još neke gradove na granici i tako sprečili pravu katastrofu i dublji prodor tuskih snaga i militanata.

Rožava je ostala uskraćena podrške SAD i zapadnih saveznika, pa su predstavnici Kurda morali da pristanu na kompromis sa Damaskom i Moskvom i odreknu se dela svoje prethodno samoproklamovane autonomije.

Kurdi

Youtube/Printscreen

Kurdi, Foto: Youtube/Printscreen

Pošto su kod kurdskih boraca Rožave socijalističke ideje i ideje anarhizma i borbe protiv državne represije u velikoj meri izražene već decenijama, otuda ne treba da čudi što su naišli na simpatije anarhističkih grupa u Srbiji, ali i širom sveta. 

Ne zaboravimo marševe podrške sirijskim Kurdima u Parizu, Berlinu, Londonu i američkim gradovima.

BONUS VIDEO: Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!