Muhamed bin Salman i Džef Bezos
Youtube/Printscreen
Muhamed bin Salman i Džef Bezos

Youtube/Printscreen

Muhamed bin Salman i Džef Bezos, Foto: Youtube/Printscreen

Jedna poprilično bizarna, nimalo nebitna vest okupirala je današnje naslovnice širom sveta. Naime, neko je, ima od toga već dve godine, hakovao mobilni telefon najbogatijeg čoveka na svetu, Džefa Bezosa (i čitao njegove privatne poruke).

To već samo po sebi bilo bi poprilično intrigantno, ako ništa drugo onda iz perspektive bezbednosti, ali priča dobija neočekivani nastavak - naime, slučaj je došao sve do UN-a koji je danas, zapravo pre kojih sat vremena, pozvao na pokretanje službene istrage.

Zašto UN? Zato jer forenzička analiza, koju je sprovela kompanija FTI Consulting, ukazuje na to da je Bezosov telefon "zarazio" ni više ni manje nego notorni saudijski prestolonaslednik, Mohamed bin Salman (poznat kao MbS).

Džef Bezos

Seattle City Council

Džef Bezos, Foto: Seattle City Council

Samo na prvu ova priča zvuči pomalo "nategnuto", jer kada se uđe malo dublje u kontekst iste neke stvari postaju vrlo moguće... pa, krenimo od kraja. Specijalni izvestitelji UN-a, koji su dobili na uvid forenzičku analizu i drugi dokazni materijali (kao i izjave samog Bezosa), Agnès Callamard i David Kaye, poručili su u današnjoj zajedničkoj izjavi kako postoji "velika zabrinutost" zbog informacija koje su primili, a koje ukazuju na "moguću upletenost saudijskog prestolonaslednika u nadgledanje gospodina Bezosa".

Svakako, kada govorimo o MbS-u ništa nije previše čudno. Podsetimo, reč je o osobi za čije de-facto vlasti je saudijski disident, i kolumnista američkog lista The Washington Post, Džamal Kašogi, jednog dana, 2. avgusta 2018. godine, ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu da iz istog više nikada ne bi izašao.

Svi znaju da je reč o mračnom slučaju Kašogi. Kolumnista Washington Posta je ušao u konzulat, misleći da mu se ništa neće dogoditi jer ipak je reč o Turskoj, da bi unutra bio mučen i ubijen. Kako su njegovi posmrtni ostaci uklonjeni iz konzulata može svakome ostati na mašti, ali koja god "metoda" bila korišćena svakako je jeziva. Podjednako je jeziva i činjenica da ceo svet zna, ali ne izgovara, kako takvo ubistvo nije moglo biti izvedeno bez odobrenja vrha.

Mohamed bin Salman

Youtube/Printscreen

Mohamed bin Salman, Foto: Youtube/Printscreen

Nakratko se svet malo udaljio, svega nekoliko koraka, od saudijskog princa (tek u Putinovom društvu je viđen kako "daju pet"), ali, eto, prošlo je neko vreme i svi polako ispipavaju je li vreme da se ponovo najavljuju za posete Rijadu jer saudijski prestolonaslednik nije neko s kim se želi dugoročno biti u lošim odnosima.

Kada se uzme kako je glavnu podršku istom u "nezgodnom trenutku" dao ni manje ni više nego američki predsednik Donald Tramp, praveći se pred očima sveta blesav po pitanju "ko je ubio Kašogija", to je bio jasan znak da neće biti izolacije MbS-a, može se tek neko kraće vreme izbegavati pojavljivanje s njim u javnosti.

Da Tramp ima prećutno "razumevanje" za takve likvidacije ljudi videli smo i pre 20-ak dana kada je odobrio likvidaciju iranskog generala Kasema Sulejmanija jer je ovaj, kako je rekao pred svojim bogatim donatorima, "pričao loše o Americi". E pa i Kašogi je pričao loše o Saudijskoj Arabiji, barem njenom vođstvu.

Mohamed bin Salman al Saud

AP/Alastair Grant

Mohamed bin Salman al Saud, Foto: AP/Alastair Grant

I tako, uz Trampov savet, prošla je godina i manje i MbS se vratio u kontekst "važnog bliskoistočnog državnika", kao da se ništa nije ni dogodilo. Ali, kao što vidimo, stižu nove neugodne situacije po ključnog Zapadnog saveznika u Persijskom zalivu.

Krenimo dalje s izjavom saudijske ambasade u Vašingtonu:

- Medijski napisi koji sugerišu kako je kraljevina stajala iza hakovanja telefona Džefa Bezosa su apsurdni. Pozivamo na istragu u pogledu ovih tvrdnji kako bismo mogli da imamo sve činjenice.

Dakle, sve je još u kategoriji "navodno", bar dok neko nešto službeno ne potvrdi (a to bi moglo biti nikad). Ali, pogledajmo sada hronologiju ove priče.

Bezos i MbS su se navodno prvi put susreli u aprilu 2018., na jednoj večeri u Los Anđelesu. Pošto je uticajan jedan, uticajan drugi, odlučili su da razmene brojeve telefona. Te iste večeri putem aplikacije WhatsApp Bezosu se javlja MbS, čisto da mu potvrdi da je to on.

Džamal Kašogi

EPA

Džamal Kašogi, Foto: EPA

I onda, negde mesec dana kasnije, Bezosu s broja od MbS-a stiže nova poruka na WhatsApp, ovog puta u njoj je i video snimak, po svemu sudeći kratka animacija, trivijalno. Naravno, Bezos nije ni razmišljao o tome pa je nastavio dalje da vodi svoje poslovno carstvo, odnosno Amazon. Ali, otkako je primio tu poruku od MbS-a s njegovog telefona počela se "u nepoznatom pravcu", što je ustanovio kasnije, odašiljati veća količina podataka. Drugim rečima, njegove privatne poruke bile su prosleđivane nekome bez njegovog znanja.

Kada će Bezos postati svestan šta mu se događa iza leđa? 8. novembra 2018. - naime, tog dana dobija poruku s broja od MbS-a s porukom u kojoj stoji:

- Svađati se sa ženom je kao čitati sporazum o licenci softvera. Na kraju jednostavno ignorišeš sve i klikneš "prihvatam".

Šta ovo znači? Sve će mu odmah biti jasnije kada je video da je uz poruku priložena i fotografija, a na fotografiji se nalazi Lauren Sančez - Bezosova trenutna ljubavnica.

Ali, čak i ako jeste poruku poslao MbS, zašto? Zar je moguće da saudijski prestolonaslednik jednostavno voli da uhodi ljude i daje im do znanja da je upoznat s njihovim ponašanjem u privatnom životu? Teško. Valja obratiti pažnju na spomenute datume. Džamal Kašogi ubijen je 2. avgusta 2018., a pretnju Bezos dobija uskoro, 8. novembra 2018. Zašto Bezos?

Zato što on, osim što je vlasnik Amazona, drži u svojim rukama i jedan od najpoznatijih medija na svetu - američki "The Washington Post", u kojem je Kašogi bio kolumnista!

Dakle, koja je interpretacija poruke? Nešto u stilu "prestani da pišeš o nama ili ćemo ti zagorčati život". Ali, sudeći prema daljoj hronologiji, Bezosova supruga, Mekkenzi Šeri Bezos, je ili već znala ili je negde u to vreme saznala da je suprug vara. U svakom slučaju, to će ga koštati, jako skupo. Naime, par je već početkom iduće godine, 9. januara 2019., potvrdio da se razvodi. Ona je dobila ukupno 35,6 milijardi USD u deonicama Amazona pa je preko noći postala treća najbogatija žena na svetu.

Rijad, Saudijska Arabija

Youtube/Printscreen

Rijad, Saudijska Arabija, Foto: Youtube/Printscreen

Ali nije ni Bezos baš neki bezveznjak. Nakon ove afere koja ga je koštala par desetina milijardi USD, odlučio je da otkrije šta se to tačno dogodilo. Počeo je da istražuje, angažovao je neke ljude... i, svega dva dana nakon što je putem telefona razgovarao o navodnoj saudijskoj kampanji protiv njega, 16. februara 2019., na njegov telefon stiže još jedna, zadnja poruka u ovoj priči. U istoj stoji: "Niti ja, niti Saudijska Arabija nemamo ništa protiv tebe".

Sada priča dobija nastavak. Bezos je očito odlučio da ne želi da bude ucenjivan i angažovao je, imajući u vidu da se u priču uključio i UN, ceo svet. Da se namerio na opasnog protivnika, u to nema sumnje. Ako je pak bogatstvo merilo moći u sukobu između dvojice, pitanje je ko je snažniji. Da, Bezos slovi kao najbogatiji čovek na svetu sa oko 115 milijardi USD. Ipak, ako bi se u to uračunali iznosi koji nigde ne pišu, šansa je da MbS ima daleko više od njega...

Je li u ovoj fazi sve stvar osvete i odmazde? Ne baš, možda i nije tako lično, samo biznis. Naime, ceo Bliski istok je jedno veliko nepoharano tržište kada je reč o kupovini preko Interneta i upravo se sprema žestoka trka između dva giganta - s jedne strane je Bezosov Amazon, a s druge strane kineski Alibaba. Na "finiš liniji" je Saudijska Arabija, a ona, kako je potvrđeno još 2017., pregovara i sa jednima i sa drugima. Drugim rečima, imamo priliku da gledamo priču nalik mafijaškim obračunima, ali na samom vrhu sveta.