Vučić i Erdogan
Tanjug/Predsedništvo
Donald Tramp

AP/John Minchillo

Donald Tramp, Foto: AP/John Minchillo

 

Centralna banka Turske reagovala je kako bi zaustavila nagli pad lire, ali to nije umirilo investitore koji se boje da bi kriza odnosa između Ankare i Vašingtona mogla da se odrazi i na Evropu.

Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp doneo odluku o uvođenju dodatnih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma iz Turske, domaća valuta lira pala je rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar, zbog čega investitori prodaju lire. Zbog sukoba je reagovalo i regulatorno bankarsko telo Turske, koje je u nedelju najavilo da će zabraniti državnim bankama da menjaju lire za strane valute.

Berza Vol strit

Profimedia

Berza Vol strit, Foto: Profimedia

 

Na turskoj berzi u padu su skoro sve deonice, a pale su i ruska rublja, australijski dolar, meksički i argentinski pezos i južnoafrički rend, valute koje su takođe u opasnosti zbog krize.

Fetulah Gulen

Associated Press

Fetulah Gulen, Foto: Associated Press

 

Pad beleže i azijske berze, od Japane, Kine, Singapura, a najveći pad zabeležila je tajvanska, koja je pala za tri odsto.

Spor Turske i SAD započeo je odbijanjem Ankare da oslobodi američkog pastora Endrua Brunsona, koji je u zatvoru skoro dve godine zbog optužbi da je bio u kontaktu sa zabranjenom Radničkom partijom Kurda i pokretnom Gulenista, koj Truska krivi za neuspeli vojni puč 2016. godine.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužuje SAD da nisu osudile pokušaj državnog udara, kao i da nisu izručile propovednika Fatulaha Gulena, koji se nalazi u Pansilvaniji.

Turska se nakon pokušaja prevrata u Ankari pre dve godine okrenula ka Rusiji, sa kojom je počela da gradi tesne odnose i sklapa ekonomsku saradnju. To je naišlo na nezadovoljstvo na Zapadu, s obzirom da je Turska članica NATO pakta, dok američke snage koriste vojnu bazu Indžirlik u Turskoj, za operacija na Bliskom istoku.

Komentari (3)

Dacha

13.08.2018 14:39

Sve valute popadase samo dinar raste! Kad imamo jako rukovodstvo ?BOCOG

Цицка

13.08.2018 17:31

Систем "Олуја" за инвеститоре цвикаторе . Сад баш треба да улажу у Турску и Европу а САД да забораве .

Цицка

13.08.2018 17:40

Ако јача долар а слаби Турска лира избаците их из Инџирлика јер то намерно раде у знак болесне освете због Руса а не питају се ЗАШТО се Турска окренула Русима, АЛО , не АЛО.РС , па хтели сте да им по опробаном рецепту убијете председника, доведете свог "дечка" или ако не успе извршите војни удар , полако, полако, све ће вас више и више мрзети и Арапски свет нису ни они сисали весла . Када би АЛО.РС , направио један чланак где сте све кроз историју стављали своје дечке , па их онда убијали, в