Bejrut, Liban
AP/Tanjug
Bejrut, Liban

AP/Tanjug

Bejrut, Liban, Foto: AP/Tanjug

Glavni grad Libana, Bejrut, pogodila je stravična eksplozija pre tri dana. U najvećoj luci u zemlji bilo je uskladišteno 2.750 tona veoma opasne hemikalije koja se koristi u vojne i agronomske svrhe.

Pročitajte još:

Stepen razaranja Bejruta izazvanog eksplozijom 2.750 tona amonijak-nitrata uskladištenog u luci je ogroman.

Političari beže od odgovornosti, narod je još više nezadovoljan. O posledicama razaranja najbolje govore podaci o najmanje 137 poginulih, više od 5.000 povređenih, a kuće oko 300.000 ljudi su oštećene.

Bejrut

Alo.rs/Suzi Mouawad

Bejrut, Foto: Alo.rs/Suzi Mouawad

Prema prvim procenama, materijalna šteta premašuje 15 milijardi dolara. Tim povodom za naš portal Alo.rs, govorila je naša dopisnica Suzi Mouawad iz Libana koja je bila očevidac stravičnog događaja. Ona je oštro kritikovala vlast svoje zemlje.

- Situacija u Bejrutu je takva da mlade generacije dolaze da pomognu sa svih strana Bejruta i iz svih delova zemlje. Srce Bejruta je uništeno. Vlada nije učinila ništa posebno za grad Bejrut, nije dat ni dolar da se pomogne gradu, ali je zato Božićno drvo stavljeno u centar grada za koje su vlasti dale na stotine i stotine dolara. Mi tražimo da se ova katastrofa u Bejrutu plati, oni nisu donirali jedan jedini dolar. Sramota. Nek je sramota našu vlast i naše političare. Hvala novim generacijama, svima, stranim državama koje su pomogle Liban i nek je sramota našu vladu. Jutros sam napravila fotografiju koja pokazuje kako se obavlja čišćenje luke Bejrut, nek nam je Bog u pomoći, nek sačuva našu zemlju i nove generacije. Naša srca su uz Liban - ističe naša sagovornica, rodom iz ove bliskoistočne zemlje.

Bejrut

Alo.rs/Suzi Mouawad

Bejrut, Foto: Alo.rs/Suzi Mouawad

- Mnogi naši predstavnici vlasti koji su sebe postavili na vlast pre tri godine, nismo ih videli. Nismo videli nijednog predstavnika vlasti. Niko nije pitao da dođe i pomogne u čišćenju. Od 129 poslanika u parlamentu, niko od njih nije došao da pomogne, niko. Niko od njih nije poslao hranu, vodu. Oni su uplašeni i kriju se u svojim kućama, uplašeni da stanu pred nas. To je naša vlada danas. Čak ni policija neće da nam pomogne, vojska nas gleda dok čistimo, ne čine ništa. Nek je sramota sve libanske političare - ističe Suzi Mouawad.

Početkom 2020. godine došlo je do promene vlasti u zemlji. Umesto Saada Haririja, novi premijer zemlje od januara je Hasan Dijab, čije su žena i ćerka takođe povređene u katastrofalnoj eksploziji koja je pogodila Bejrut.

Bejrut

Alo.rs/Suzi Mouawad

Bejrut, Foto: Alo.rs/Suzi Mouawad

Liban je zemlja sa veoma složenom političkom, etničkom, religijskom i ekonomskom situacijom. Na sve to je došao i virus korona početkom godine, a sada i treća po snazi eksplozija posle bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki. Da ne pominjemo prošlost i istoriju arapsko-jevrejskog sukoba čiji je Liban i te kako bio deo.

Preporučujemo: