Starački dom
screenshoot/Youtube
Starački dom

screenshoot/Youtube

Starački dom, Foto: screenshoot/Youtube

Negovatelji su bacali kamenje na pacijente sa demencijom i snimali klipove „srećnog šamaranja“

Medicinske sestre na obuci Abana Arshad i Amy Greenhalgh, obe 24 godine, osuđene su za zatvor zbog zlostavljanja do sedam starijih stanara u staračkom domu tokom jedne smene.

Abana Arshad i Amy Greenhalgh, obe 24 godine, osuđene su za zatvor zbog zlostavljanja do sedam starijih stanara u staračkom domu

Dvoje negovatelja na obuci su u zatvoru zbog izvođenja niza okrutnih podvala prema starijim osobama obolelih od demencije.

Medicinske sestre na obuci Abana Arshad i Ami Greenhalgh, obe 24 godine, bacale su šljunak i kamenje na žrtve dok su ih molile da prestanu, smejući se i snimajući ih svojim mobilnim telefonima.

Ili Arshad ili Greenhalgh su bacile namotane rukavice na stanovnika pod imenom Cindy, priznale su kasnije, dovodeći do verbalne svađe između Cindy i muškarca za koga je mislila da je bacio rukavice.

Taj isti muški stanovnik, Jack, kasnije se čuo kako viče od bolova iz bašte. Arshad i Greenhalgh viđeni su kako se smeju i snimaju ga dok je jedan drugi negovatelj pokušao da ga uvede unutra.

Starica, baka, baba, starački dom

Shutterstock

Starica, baka, baba, starački dom, Foto: Shutterstock

Koleginica je tokom iste smene rekla da je videla kako Arshad uzima kamenje vani i stavlja u svoj džep.

Kada se negovateljica vratila unutra, čula je "uznemirenog" stanovnika kako viče "Prestani, zašto to radiš?" i ušla u njenu sobu da je proveri.

"Abana i Amy su bile obe na vratima njene sobe", rekla je na saslušanju.

"Ušla sam u sobu žene i bilo je kamenje na podu ispod njene stolice i u njenom krilu. Razgovarala sam s njom, ali ona nije mogla da mi kaže šta se dogodilo, samo sam je uverila da je sve u redu. Tada sam mogla da čujem stanovnik doma u sobi pored viče "Prestani da radiš to. Ne bacaj ih na mene, ne bacaj na mene."

Veruje se da su tokom smene napali sedam stanovnika, od kojih su svi imali demenciju ili Alchajmerovu bolest.

Kada su Abana i Amy shvatile da su razotkrivene, pokušale su da okrive jednu od stanovnica doma.