Kina, koronavirus
Tanjug/AP
Kina, koronavirus, Foto: Tanjug/AP

 

Jedan razočarani tata morao je da donese tešku odluku i ostavi svoju suprugu u Kini, pošto ga je na to naterala čitava situacija oko koronavirusa.

Naime, svi Britanci će sutra biti evakuisani iz Vuhana, a onda će potom provesti dve nedelje u karantinu u jednoj vojnoj bazi, pošto je globalna stopa smrtnosti dostigla već 132, a smrtonosni virus se i dalje širi.

Međutim, Džef Sidl iz Nortumerlanda će krenuti put Britanije bez svoje supruge Sindi nakon što ju je avio-kompanija odbila jer je kineski državljanin.

Britanska ambasada u Kini i Ministarstvo spoljnih poslova tvrde da je kineska vlada uvela ograničenja za svoje državljane koje drži "zarobljenim" u zemlji u kojoj je do sada potvrđeno blizu 6.000 slučajeva obolelih od koronavirusa.

Džef kaže da je najteže bilo njihovoj ćerki Džasmin koja je bila u suzama misleći da zauvek ostavlja mamu u Kini.

- Situacija sa avionskim prevozom je katastrofalna. Moja supruga je vlasnica kineskog pasoša, ali ima boravište u Velikoj Britaniji. Samo britanskim državljanima je dozvoljeno da se ukrcaju u avion, što znači da će moja supruga morati da ostane.

 

- Moja ćerka neprestano plače jer će se odvojiti od mame. Užasna je odluka koju smo morali da donesemo, a ni mojoj supruzi nije ništa bolje. Rastrojena je jer ne može da bude sa nama - ispričao je za britanske medije.

Džef je obećao da će se boriti da se Sindi što pre vrati u Britaniju, a ona će do tada boraviti kod svoje porodice u Vuhanu.

- Rekla je da će ostati u selu kod majke, pa mislim da je tamo svakako sigurnija nego u gradu. Čim se epidemija smiri, učinićemo sve da se što pre vrati kući - istakao je.

Inače, porodica je otputovala u Kinu 16. januara kako bi proslavili kinesku Novu godinu sa njenom porodicom.

Kako kaže, u početku je trajala praznična atmosfera, a onda se sve preko noći promenilo.

Džef ističe i da će sutra teško stići do aerodroma uzimajući u obzir koliko je puteva zatvoreno. Čim se vrate u Britaniju biće u četrnaestodnevnom karantinu, a većinu svog prtljaga će morati da ostave u Kini i ponesu samo ručnu torbu.