Demonstracije u Americi
Tanjug/AP
Demonstracije u Americi, Foto: Tanjug/AP

Protest zbog ubistva Džordža Flojda u Los Anđelesu počeo je mirno. Dve strane stajale su licem u licem sve dok nije počelo guranje, koje je ubrzo preraslo u prave sukobe.

Tridesetak minuta kasnije, jedno policijsko vozilo je gorelo i još osam je uništeno u Ferfaks aveniji, dok je istovremeno povređeno nekoliko učesnika protesta, koje su policajci prebili pendrecima.

Demonstracije u Americi, Foto: Tanjug/AP

Pripadnici policije su ispaljivali gumene metke na učesnike protesta sa udaljenosti manje od metra.

Demonstranti su zapalili najmanje jednu američku zastavu.

Odmah nakon serije incidenata, gradske vlasti najavile su da će uvesti policijski čas kako bi sprečile dalje nasilje.

Ubrzo zatim, strasti između policije i demonstranata su se smirile.

Demonstracije u Americi, Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su uništili najmanje pet policijskih vozila u Klivlendu, gde se na protestu okupilo nekoliko hiljada ljudi. Polupana su stakla na zgradi lokalnog tužilaštva.

Neredi su izbili i u Pitsburgu, gde su demonstranti zapalili nekoliko policijskih vozila. U sukobima sa demonstrantima povređen je najmanje jedan policajac.

Njujorška policija uhapsila je ženu koja je tokom protesta bacila molotov-koktel na policijsko vozilo. Iako se flaša razbila, sadržaj se nije zapalio pa su četvorica policajaca uspela da se izvuku iz automobila.

Demonstranti i policija sukobili su se i u Čikagu, gde je policija privela nekoliko učesnika protesta. Oštećeno je i nekoliko automobila. Slični prizori viđeni su i u Majamiju.

Nekoliko američkih gradova uvelo je policijski čas, uključujući Atlantu, Portland, Mineapolis, Luivil i Kolambus.

Američki mediji demantovali su ranije navode guvernera Minesote, Tima Volca, koji je ranije u subotu za nerede optužio organizovane grupe, koje su u Mineapolis došle "sa strane".

Nekoliko sati kasnije, ispostavilo se da je velika većina uhapšenih iz Mineapolisa.

Komentari (3)

Zo

31.05.2020 10:05

Ovo je moglo odmah da se spreci da su uhapsili ubicu i rekli da ce da ga osude na smrt. Uzeo si zivot uzeceti se zivot. I kraj price.

komunjara

31.05.2020 13:32

Amerika i Engleska , biće zemlja proleterska !!!

LazaK

31.05.2020 14:16

Ma nista narocito, nikakva senzacija, smirice se oni za koji dan, samo narod istresa bes i kod njih, kad ze iztutnje, sve ce da se smiri i bice kao pre