POKOSIĆE NATO I AMERIKU! Stvara se novi VOJNI SAVEZ, pred ovom silom niko neće imati šanse!

Bez obzira na nesuglasice, Rusija i Kina formiraju "Istočnu Antantu" koja može da se suprotstavi SAD i NATO-u, pišu američki mediji.

Ruska vojska
Ruska vojska, Foto: Wikipedia

Kako piše Hil, Zapad smatra da u odnosima Moskve i Pekinga ima mnogo prepreka koje im neće dozvoliti da uspostave snažan savez. Primeri za to su istorijsko uzajamno neprijateljstvo i teritorijalni sporovi, kao i suparništvo za uticaj u Centralnoj Aziji.

Ipak, kako navodi Džef Houn, nepoverenje prema politici SAD omogućava da se prevaziđu sve te suprotnosti i zaključi uzajamno korisan dogovor. Komentator Hila dodaje da je glavna prednost saradnje između te dve zemlje to što nijedna od njih ne predstavlja egzistencijalnu pretnju za drugu državu.

Kina, vojska
Kina, vojska, Foto: Profimedia.rs

One nemaju nameru da nameću jedna drugoj svoj državni poredak, ali su jedna drugoj konkurencija zbog suvereniteta nad određenim teritorijama i u eksploataciji resursa.

U isto vreme Zapad smatra da su isključivo njegove ideologije i njegov poredak ispravni. Osim toga, Houn je napisao da su Rusija i Kina bivše imperije koje sebe smatraju "žrtvama igara zapadnih država". Peking i Moskva žele da stave tačku na američku vladavinu svetom i osiguraju ekonomski rast i bezbednost svojih država.

On je pozvao zapadne zemlje da obrate pažnju na taj i dalje nedovoljno čvrst savez. "Možda je vreme da se postavi pitanje ne da li Moskva i Peking mogu da stvore savez, već da li on već postoji i koliko jak može da postane", zaključio je Houn.

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi