KBC Zemun, korona virus
Alo.rs/ Vladimir Marković
KBC Zemun, korona virus

Alo.rs/ Vladimir Marković

Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Nova varijanta korona virusa, britanska varijanta koja nosi ime B.1.1.7 brine ceo svet, a Njujork Tajms piše da stručnjaci veruju da je zarazniji i smrtonosniji od ostalih varijanti. Stručnjaci kažu i da očekuju da će ova varijanta u Americi u martu postati dominantna, a da slična situacija očekuje i ostatak sveta.

Trenutno, pojedine države u Americi polako popuštaju mere. Pritisak je veliki jer javnost insistira na tome da se sva ograničenja ukinu. Struka, s druge strane poručuje - ako se mere ukinu, britanska varijanta će eksplodirati širom države.

- Svi smo umorni, svi želimo da se sve opet otvori. Međutim, ako sada popustimo političkom pritisku, to će nas skupo koštati na duge staze - poručuju stručnjaci iz Amerike. U istoj situaciji je i ostatak sveta.

Većina naučnika kaže i da se krajem marta i početkom aprila može očekivati novi udar virusa. To je objavio časopis "The Times", koji je razgovarao sa nekoliko stručnjaka koji su najavili ovaj četvrti talas infekcija. Međutim, ti stručnjaci kažu i da četvrti udar može da bude ublažen ukoliko se sada poštuju mere.

- Trenutno smo na raskrsnici. Možemo da se izvučemo, ali ako povučemo pogrešan potez, sve može da se završi vrlo loše - poručio je Entoni Fauči.

Dobra vest je da su se vakcine pokazale efikasnijima nego što je to iko očekivao. Ono što je eventualni razlog za zabrinutost su varijante iz Južne Afrike i Brazila - američki stručnjaci kažu da, po svoj prilici, Fajzerove i Modernine vakcine protiv njih nisu toliko efikasne.

Ono što stručnjaci izdvajaju kao najveći faktor opasnosti ipak je ponašanje ljudi. Pad zaraženih vodi do opuštanja ljudi, manje se nose maske, ne pazi se na distancu, popuste se mere i onda opet sledi novi talas.

- Najveća lekcija koju sam naučio u pandemiji je da epidemiolog nikada ne može da iznese precizno predviđanje događaja jer situacija najviše zavisi od ponašanja ljudi, koje je nepredvidivo - kaže Karl Bergstrom, biolog sa Univerziteta Vašington u Sijetlu.

Stručnjaci sa kojima je "The Times" razgovarao slažu se u oceni da krajem marta možemo da očekujemo novi talas, ali i da leto pred nama neće biti tako strašno kao leto iza nas. Zahvaljujući vakcinama, trebalo bi da možemo da makar malo predahnemo. Naravno, daleko od toga da će sve biti vraćeno u normalu.

- Pod pretpostavkom da ćemo do leta biti odgovorni i da ćemo i u toku leta biti pažljivi, mislim da će leto pred nama biti značajno opuštenije - kaže Ema Hodkroft, molekularni epidemiolog sa Univerziteta Bern u Švajcarskoj.

Pročitajte još:

Komentari (1)

maca

27.02.2021 22:13

Ne svirajte više, vaše zatvaranje i pandemije, možda je ima ali preterujete