GMO hrana
shutterstock
GMO hrana

shutterstock

GMO hrana, Foto: shutterstock

Ta odluka suda, posle koje će hrana prolaziti posebne bezbednosne provere i ograničenja u oznakama, smatra se velikom pobedom aktivista za životnu sredinu nad biotehnološkom industrijom.

Biotehnološke kompanije su radile na novoj generaciji tehnologija za promenu genetskog materijala biljaka i životinja, i dugo se raspravljalo o tome da li moraju da se usklade sa evropskim propisima o ograničavanje genetskih modifikacija, koji su mnogo stroži od onih u SAD.

U današnjoj odluci, sud je naveo da organizmi stvoreni novim uzgajivačkim tehnikama “potpadaju, u principu, pod okvir Direktive o GMO i podložni su obavezama koje ta direktiva nameće”.

Industrija tvrdi da nove tehnike olakšavaju stvaranje organizama otpornih na sušu i bolesti, a istovremeno hranljivijih, i da će njihovo podvrgavanje strogim propisima omesti razvoj. Protivnici kažu da će nekontrolisani razvoj dovesti prirodu i zdravlje ljudi u opasnost.

Nemačka ministarka za životnu sredinu Svenja Šulce pozdravila je odluku i nazvala je “dobrom vešću za životnu sredinu i zaštitu potrošača” kao i “jasnom posvećenošću principa preventivnosti u Evropi”.

“Sad konačno imamo potrebnu pravnu sigurnost i transparentnost za potrošače, istraživače i industriju. Zaštita životne sredine i zdravlja su naš najviši prioritet i kad se radi o novim genetičkim tehnologijama”, rekla je Šulceova.

U tužbi podnetoj sudu u Francuskoj udruženja navode da se sa tehničkim napretkom razvijaju metode koje omogućavaju namerno izazivanje mutacija gena, koje bi mogle štetno da utiču na zdravlje ljudi. Tužitelji smatraju da takve namirnice zbog toga treba da budu posebno kontrolisane i obeležene, a sud u Luksemburgu im je sada dao za pravo.