Pariz
privatna arhiva
Pariz, Foto: privatna arhiva

Optuženi su da su silovali Kanađanku Emili Spanton (39) koju su upoznali u kafiću u blizini svojeg sedišta. Nakon nekoliko pića, oko ponoći su je pozvali da vidi njihovu čuvenu bazu, smešteni u istorijskoj zgradi. Legendarna "36"-ica proslavljena je već u delima detektivu Megreu, kao i u brojnim francuskim filmovima.

PROČITAJ JOŠ:

Kako je otac Emili Spanton bio visokopozicionirani policajac u Torontu, Emili se zainteresirala da vidi sedište BRI-a (Brigade de Recherches et d’Intervention). Pripita, pošla je za dvojicom policajaca. Znala je da nije u stanju da pronađe hotel, pa je mislila da će je poseta policijskoj stanici otrezniti. Ali, kad su došli na peti sprat i ušli u sobu 461, Spanton je ušla u "najgoru noć svog života", kako je kazala na sudu, prenosi britanski "Gardijan".

Sledećih 80 minuta tog 23. sprila 2014. grupno su je silovala najmanje dojica muškaraca. Kad je pokušala da ode, povukli su je u drugu prostoriju i ponovno silovali.

PREPORUČUJEMO:

- Neko je silom prodro u moja usta. Neko je silom ušao u mene. Zatim neko drugi. Kad se završilo, skupila sam svoje stvari, ali nisam mogla da otvorim vrata. Povukli su me u drugu sobu i sve se dogodilo ponovno - kazala je na sudu.

Spanton kaže da se seća da su je silovala trojica muškaraca, ali ne može da identifikuje trećeg jer su joj uzeli naočare i nije mogla jasno da vidi.

- Jednostavno sam odustala: samo sam željela da to završi... Držala sam oči zatvorene." Kaže da nije bila u "stanju da pristane na bilo šta". Ispričala je kako je otišla iz zgrade 90 minuta kasnije, bosonoga i bez pantalona. Čuvarima na ulazu je rekla da je silovana, a oni su joj rekli da "ide kući".

DNK dvojice optuženih pronađen je na donjem rublju Emili Spanton, kao i njen DNK na Antoinu, ali nije utvrđen identitet trećeg muškarca.

Njeni advokati namučili su se da izvedu policajce pred sud. Prvo je sudija istrage odlučio da nema slučaja, usled "nedoslednosti" u njenom svedočenju. Ali, tada se umešao javni tužilac Pariza, pa je slučaj ipak završio u Palati pravde.

Kolege optuženih policajaca svedočili su da je Spanton navodno u druženju dvojicu policajaca ljubila tokom večeri, pa su zato verovali da je spremna ići i dalje.

Advokati Emili Spanton naveli su da su sudije putovale u Kanadu da ispitaju njene prijatelje i porodicu i "kopaju" po njenom ličnom životu, ali ništa slično nisu činili kad su u pitanju optuženi policajci.

Dvojica optuženih obrisali su sve poruke i videozapise u vezi te noći sa svojih telefona, ali je na mobilnom jednog njihovog kolege pronađena poruka: "Ona voli da orgija, požuri."

Odgovarajući na pitanja javnog tužitelja Antoin K je kazao da je ideja o seksu u kancelariji, u sobi 461, "uvek bila nešto poput fantazije". Obojica su se vratili na posao. Ako ih osude, preti im zatvorska kazna u trajanju do 20 godina, piše "Gardijan".