Suhoj Su-27SM, bombarder B-52H
Printscreen Twitter
Suhoj Su-27SM, bombarder B-52H

Printscreen Twitter

Suhoj Su-27SM, bombarder B-52H, Foto: Printscreen Twitter

 

Ruski lovaci Su-27SM juče su morali dva puta da intervenišu kako bi sprečili potencijalni upad dva američka strateška bombardera B-52H koji su leteli blizu granica Rusije u zoni Baltičkog i Crnog mora.

 

Osmatrački radari primetili su približavanje dva neprijateljska aviona granicama Ruske federacije, zbog čega su podignuti lovci iz sistema protivvazdušne odbrane, kako bi avione upozorili i udaljili od ruskog vazdušnog prostora.

Suhoj Su-27SM, bombarder B-52H

Printscreen Twitter

 

Tokom faze presretanja nastao je i snimak načinjne nad Crnim morem koji sada kruži društvenim mrežama, a objavilo ga je Rusko ministarstvo odbrane. Na snimku se vidi lovac Su-27SM, koji je poleteo iz baze Balbek kako presreće strateški bombarder B-52H serijskog broja 61-0038, a koji pripada 93. Bombarderskoj eskadrili.

 

Britansko kraljevsko vazduhoplovstvo (RAF) saopštilo je juče da su dva njihova aviona raspoređena u Estoniji, u dva navrata u poslednjih nekoliko dana presrela ruske avione.

B-52 bombarder

Printscreen: Youtube

 

 

RAF je saopštio da je od preuzimanja misije čuvanja baltičkog vazdušnog prostora u maju do danas bilo ukupno osam presretanja ruskih aviona, preneo je AP.

Britanski avioni tipa "jurofajter tajfuni" su podignuti u petak, kada su presreli ruske borbene avione "Su-30", a preletali su, navodi se, i ruski vojni transportni brod koji je pratio avione preko Baltičkog mora.

PROČITAJTE JOŠ:

 

U subotu, britanski avioni su presreli ruski "Su-30" i transportni avion "Iljušin Il-76", koji su krenuli severno od ruske oblasti Kaljingrada prema estonskom i finskom vazdušnom prostoru.

Britanski avioni su, kako se navodi, pratili ruske tokom 15 minuta pre nego što su ih predali odgovornosti finskim avionima na granici vazdušnog prostora.

Rusko ministarstvo odbrane je tokom vikenda saopštilo da je Ruska baltička flota nadgledala zajedničku vežbu NATO "Baltops-2019".