F-15
Youtube/Printscreen
F-15

Youtube/Printscreen

F-15, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Pokret "Ansar Allah" tvrdi da su Huti oborili F-15

* Navodno je raketa presrela avion dok je obavljao ratnu misiju 

* F-15 je pripadao Koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom

Milicija "Ansar Allah" iz Jemena izvestila je o obaranju aviona Saudijske koalicije F-15. U tvitu koji je citirao Rojters, portparol milicije je napisao:

- Naši sistemi protivvazdušne odbrane presreli su borbeni avion F-15 koji je pripadao agresorskim zemljama u provinciji Saada.

Pročitajte još:

Huti nisu pojasnili kojoj koalicijskoj zemlji avion pripada. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom u Jemenu uključuje Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein, Kuvajt, Jordan, Egipat i Sudan, kao i privatne vojne kompanije i logističku i drugu podršku SAD i Velike Britanije. Saudijska Arabija i Izrael jedini su korisnici F-15 na Bliskom Istoku.

Koalicija pod vođstvom Saudijske Arabije još nije komentarisala tvrdnje Huta.

Princ Muhamed je besan! Naftna polja i dalje gore! Zemlja u haosu, a odluka je doneta (VIDEO)

AUTOR: Alo/Al Jazeera/ Blic/V.M. DATUM I VREME: 15.09.2019. 22:06 Donald Tramp je spreman da pomogne.

Ranije u sredu, ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje potvrdilo je da su sva tri njena broda i članove njihove posade pustili Huti, koji su ranije zaplenili brodove dok su prolazili Crvenim morem, usled spekulacija da je jedan od brodova bio tegljač pod zastavom Saudijske Arabije.

Povezane teme:

Milicija tvrdi da je zaplenila brodove zbog povrede teritorijalnih voda Jemena. Navodni incident u sredu nije prvi da su Huti prijavili napad na F-15. Prošle godine, grupa je tvrdila da je oborila saudijski avion F-15.

Počelo tepih bombardovanje, avioni ne štede nikog! Eksplozije i mrtvi na sve strane!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/B92/A.M. DATUM I VREME: 20.09.2019. 09:32 Osveta za iranski napad Eksplozija u Jemenu, Foto: Profimedia * Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija pokrenula je vojnu operaciju u Jemenu * Kako je navedeno ciljevi su "legitimne vojne mete" * Cilj jemenski lučki grad Hodeida Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija pokrenula je vojnu operaciju severno od jemenskog lučkog grada Hodeida.

Kasnije je grupa objavila snimke aviona koji je pogođen raketom zemlja-vazduh, dok je bio u misiji bombardovanja. U martu 2018., saudijske vazduhoplovne snage potvrdile su da je SAM bio lansiran sa jednog od njihovih borbenih aviona, ali je rekao da se avion bezbedno vratio u bazu.

BONUS VIDEO: Prikaz oklopnog vozila BRDM-2MS na vojnom aerodromu