Hajnc Kristijan Štrahe
screenshoot/Der Spiegel
Hajnc Kristijan Štrahe

screenshoot/Der Spiegel

Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: screenshoot/Der Spiegel

Novinari, koji su i objavili u maju snimak razgovora Štrahea i Gudenusa sa navodnom ruskom bogatašicom koja im je nudila mito u vili na Ibici, napisali su knjigu o tom slučaju. "Afera Ibiza - Pogled iz skandala" biće objavljena krajem nedelje, a do tada novinari su izneli nekoliko detalja koji nisu bili pozanti javnosti.

O Arkanu

Kako su autori knjige naveli u intervjuu za austrijski "Profil", Štrahe je rekao da je "Hrvatska u celini 's*anje'", kao i da je u Srbiji "veoma popularan".

PROČITAJ JOŠ:

Takođe, novinari, koji su imali uvid u 20 sati snimaka koje je zabeležilo nekoliko kamera, rekli su i da je Štrahe Željka Ražnatovića Arkana nazvao "kul tipom" (nemački sleng "geiler Typ" koji može da znači i "napaljeni, ludilo, zgodan, zabavan, sjajan momak"), dok je Johanes Gudenus, bivši potpredsednik Štraheove Slobodarske partije (FPO), spsku premijerku Anu Brnabić nazvao lezbejkom. Za sada nema više detalja o tome zašto je uopšte i potegnuta priča o Željku Ražnatoviću Arkanu, niti da li je bivši vicekancelar izneo još nešto o njemu.

O Orbanu

Takođe, bilo je reči i o Viktoru Orbanu. Za mađarskog premijera Gudeus je rekao da je "veoma dobar sa njim" i da vodi politiku koja im se sviđa, dok je Štrahe izjavio: "Želimo da izgradimo medijski pejzaž sličan Orbanovom".

Hajnc Kristijan Štrahe

Tanjug

Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: Tanjug

O Rusima

U jednom delu razgovora Štrahe je govorio o svojim "ruskim prijateljima" i naveo da su "kul momci, imaju bezgranično mnogo uglja, znaju nas i vole nas". Novinari "Zidojče cajtunga" otkrili su i kao je tekao deo razgovora Štrahea i navodne ruske bogatašice.

- Odmah je na početku pitao da li je iz Moskve, što ona i potvrđuje. Zatim kaže „Volimo Rusiju“ i objašnjava da je bio u Moskvi više puta. Nagađa da žena verovatno ima dobre kontakte sa Rusijom, verovatno sve do Putina, da ga je upoznala kao nećaka ruskog oligarha - naveli su.

Hronika skandala

"Afera Ibica" počela 17. maja kada su "Špigl" i "Zidojče cajtung" objavili nekoliko minuta dugu kompilaciju višesatnih video snimaka razogovora Hanca Kristijana Štrahea, Jonanesa Gudeusa i navodno nećake ruskog oligarha kako dogovaraju sumnjive poslove.

Srpski predsednik zagrmeo o Kosovu! Nakon onog što je izgovorio, Amerika ZAĆUTALA!

AUTOR: Alo.rs/I.L DATUM I VREME: 20.08.2019. 21:26 - 20.08.2019. 21:35 Sastanak sa američkim državnim sekretarom održan je u 18.30, Vučič se nakon susreta sa Pompeom oglasio i rekao jasan stav Srbije po pitanju Kosova. Analitičari ovaj sastanak vide kao vrlo važan u nastavku dijaloga između Beograda i Prištine!

Objavljivanje snimaka pokrenuo je političku lavinu. Usledila je prvo Štraheova ostavka, celokupna vlada se raspala, pa ni Sebastijan Kurc nije mogao više da ostane na vlasti. Novi izbori zakazani su za 29. septembar.

Filipa Štrahe, Hajnc Kristijan Štrahe

printscren youtube

Filipa Štrahe, Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: printscren youtube

Međutim, kako su ubrzo objavili pojedini austrijski mediji, devojku za ulogu „bogate Ruskinje“ autori snimka su pažljivo birali na osnovu informacija iz ličnog života Štrahea. Za snimanje je dobila oko 7.000 evra za dan.

Prema informacijama "Kronen cajtunga" ona se pre susreta u vili nekoliko puta sastala sa Johanom Gudenusom, koji je bio zamenik gradonačelnika Beča, radi kupovine zemljišta za lov i „uspela je da zadobije njegovo poverenje“ znanjem koje je pokazala u oblasti poljoprivrede.

Tokom sastanka, autori snimka su prisluškivali o čemu devojka priča sa Štraheom i Gudenusom i govorili su joj šta da radi. List naglašava da je motiv za snimanje videa lična osveta.

BONUS VIDEO: