Ginekolog
Shutterstock
Ginekolog

Shutterstock

Ginekolog, Foto: Shutterstock

Elena Gorolova, češka zaštitnica ljudskih prava, ispričala je svoju šokantnu životnu priču povodom Međunarodnog dana žena. Kaže da su je lekari sterilisali bez njenog znanja nakon što je u 21. godini rodila drugog sina.

- Lekar mi je rekao da ću morati na carski rez jer su moj život i život mog deteta bili ugroženi. Kad sam ušla u porođajnu salu, sestra mi je dala papire na potpis. Bila sam u velikom bolu, nisam uspela da pročitam šta potpisujem - rekla je Elena Gorolova za "Gardijan".

Nije ni znala da je potpisala sterilizaciju. Gorolova je Romkinja, a češka vlada do sada nije nadoknadila ili zvanično priznala da su sterilisale Romkinje od 1970-ih do 1993. Evropski centar za prava Roma kaže da je stotine žena sterilisano bez njihovog znanja tokom 1990-ih, najnovije poznato slučaj je 2007. Sada su u toku rasprave o predloženom zakonu koji bi žrtvama prisilne sterilizacije omogućio da tražeodštetu, a prema tom predlogu, platiće im se 11.900 evra.

Češka, maske, protesti, Prag

AP Photo/Petr David Josek

Češka, Prag, Foto: AP Photo/Petr David Josek

Inače, Romi su najveća manjina u Češkoj, procenjuje se da ih ima 250 hiljada.

Gorolova je tek posle operacije saznala da je sterilisana i da više nikada neće moći da rodi.

- Oduvek sam želela devojčicu. Nisam znala šta znači sterilizacija, nikada nisam čula za nju. Osećala sam se užasno i bezvredno. Moj suprug je bio veoma ljut na lekare, ali i na mene. Mislio je da sam to organizovala. Imati puno dece jedna je od najvećih vrednosti romske kulture. Bilo me je sramota i osećala sam se izdano jer su mi lekari uništili život - rekla je Elena.

2004. godine pronašla je žene sa sličnim pričama. Okupili su se i zatražili izvinjenje države kao i naknadu štete. Gorolova je takođe održala govor u UN 2015. godine, ali uprkos međunarodnom pritisku pravda nikada nije zadovoljena.

PROČITAJTE JOŠ: