korona virus
EPA

 

korona virus, Foto: EPA

Lombardija u Italiji zamenila je Vuhan u Kini kao najteže pogođeni regija na svetu sa ukupno 6.820 preminulih, ali ako je verovati analizi stope smrtnosti, London i Madrid bi mogli da postanu sledeća najveća žarišta.

Nova analiza broja smrtnih slučajeva pokazuje da on u nekim gradovima brzo prevazilazi prosečne vrednosti čak i za cele države u kojima se nalaze.

U Londonu se broj preminulih od korona virusa udvostručuje svaka dva sata, što je za dan brže nego u ostatku Velike Britanije.

U Velikoj Britaniji je tokom noći sa utorka na sredu preminulo 87 pacijenata, od čega 21 u Londonu. Broj smrtnih slučajeva u zemlji porastao je gotovo šest puta za nedelju dana.

Izvan Evrope, u Americi, broj umrlih raste nešto sporije nego u drugim zemljama, ali je "kriva smrtnosti" u Njujorku mnogo strmija nego u ostatku zemlje i uskoro bi mogla da prestigne Madrid.

Više od 12.000 ljudi je pozitivno testirano u gradu, a 125 je umrlo. Karantin na nivou cele savezne države stupilo je na snagu u nedelju uveče.

Prošle nedelje su SAD već izveštavale o više novih svakodnevnih slučajeva korona virusa nego Кina na vrhuncu epidemije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je u utorak na eskalaciju epidemije u SAD i da bi one uskoro mogle da postanu epicentar pandemije.

Pentagon pretpostavlja da će epidemija u SAD trajati najmanje nekoliko meseci i da će se situacija normalizovati tek u julu.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo kaže da se broj zaraženih u saveznoj državi duplira svaka tri dana.