Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Associated Press
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Associated Press

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Foto: Associated Press

NATO je prošle nedelje proterao sedam diplomata ruske misije u Alijansi i smanjio maksimalan broj članova ruske delegacije sa 30 na 20, posle napada izvedenog pre tačno mesec dana u engleskom gradu Solzberiju, za koji Zapad krivi Moskvu, dok Kremlj negira krivicu.

"Nastavljamo da stremimo ka boljim odnosima s Rusijom jer je Rusija naš sused, i na tom će mestu ostati. Nemamo za cilj da izolujemo Rusiju", rekao je prvi čovek Severnoatlantske alijanse u govoru na Univerzitetu Otave, prenosi Rojters.

Stoltenberg je, istovremeno, istakao da je NATO zabrinut zbog "agresivne Rusije" koja je, kako je naveo, pripojila Krim, destabilizovala istočnu Ukrajinu, podržala sirijskog predsednika Bašara al-Asada i umešala se u pitanja drugih zemalja.

"Zato su saveznici i partneri NATO reagovali onako kako su reagovali nakon napada u Solzberiju, jer to nije jedini događaj. To je napad koji se dogodio s pozadinom modela ponašanja kakav godinama viđamo kod Rusije", istakao je Stoltenberg.

Više od 100 ruskih diplomata proterano je iz zapadnih zemalja kako bi se Kremlj kaznio za napad izveden 4. marta, podseća britanska agencija.

Rojters napominje da je NATO obustavio svaku praktičnu vojnu i civilnu saradnju s Rusijom posle pripajanja Krima 2014. godine.