Stjuardesa
Shutterstock
Stjuardesa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Majka stjuardese zatražila je novo veštačenje, što joj je na kraju i odobreno, a cijeli slučaj danas je dobio novu dimenziju nakon što je stigla vest da je zbog loše vođene istrage smenjen šef policije u Manili.

Kritičari pukovnika Harolda Depositara kažu da se u istrazi nisu poštovale najosnovnije procedure, a o tome se već govorilo ranije u vezi s krvavom borbom protiv dilera, koju od početka svog mandata vodi predsednik Rodrigo Duterte.

Policija je 4. januara izdala saopštenje da su rešili ubistvo 23-godišnje stjuardese. Rekli su da je ona silovana i ubijena, zbog čega su uhvaćena trojica muškaraca, dok je još devet muškaraca bilo u bekstvu. Svih 12 je te noći bilo s ubijenom devojkom.

Uprkos tome što se još čekao nalaz obdukcije i medicinska potvrda o uzroku njene smrti, šef policije Depositar potvrdio je da su već pokrenuli slučaj zbog silovanja i ubistva.

Taj je slučaj danima bio tema razgovora na društvenim mrežama, a postojao je čak i viralni hešteg #pravdazaChristineDaceru. Ipak, bilo je i onih koji su je osuđivali zbog zabave s toliko muškaraca.

Policija je devet odbeglih muškaraca pozvala da se predaju u roku od 72 sata. Ako to ne učine, zapretili su i korištenjem sile.

Čak je i slavni bokser Manny Pacquiao ponudio nagradu od 10.000 dolara za informacije o Christininom ubistvu.

Pacquiao, za kojeg se smatra da će se kandidovati za predsednika 2022. godine, rekao je da je ovo samo još jedan primer zašto bi na Filipinima trebalo ponovno uvesti smrtnu kaznu.

Rupe u službenim izjavama policije počele su se preispitivati nakon što je jedan od trojice osumnjičenih Gregorio de Guzman rekao da su svih 12 optuženih muškaraca - homoseksualci, a Christinu su jako cenili.

- Stekao sam utisak da se voli družiti s nama iz LGBT zajednice. S nama se oseća ugodno. Sve vreme bilo joj je ugodno s nama - rekao je.

Zatim je Tužilaštvo u Makatiju ustvrdilo da dotad prikupljeni dokazi nisu dovoljni da bi se utvrdilo da je Dacera seksualno napadnuta ili silovana, a trojica privedenih su puštena.

Policiju su kritikovali i zbog toga što nisu u javnost izneli detalje toksikološkog izveštaja. Slučaj se dodatno zakomplikovao nakon što su dvojica osumnjičenika priznala da ih je policija mučila kako bi dali lažne izjave o korišćenju droge na zabavi te noći.

No, Christinina majka Sharon tvrdi da je njena ćerka silovana te da su na njenom telu pronađene brojne modrice.

Nakon svega toga, u toku je druga obdukcija njenog tela, a rezultati se još čekaju. Žrtvina porodica smatra da će se time pokazati da je Christina bila drogirana, što je dovelo i do silovanja i ubistva.

Pročitajte: