Džozef Bajden
Tanjug/AP
Džozef Bajden

Tanjug/AP

Džozef Bajden, Foto: Tanjug/AP

Inauguracija će biti obavljena tačno u podne po lokalnom, a u 16 sati po našem vremenu. Na 59. ceremoniji inauguracije, a za razliku od prethodnih ceremonija tradicionalni govori, nastupi i bivši predsednici pojaviće se pred malom, fizički distanciranom publikom koja će nositi zaštitne maske, i u gradu koji je zaključan kako zbog pandemije, tako i zbog bezbednosnih pretnji.

U pratni svoje supruge Džil Bajden, budući predsednik je crnom limuzinuom upravo stigao na mesto gde će se održati svečena ceremonija. Odmah iz njega bila je i buduća potpredsednica Kamala Haris.

Među zvanicama koje će prisustvovati ceremoniji inauguracije su Barak i Mišel Obama, Bill i Hilari Klinton, kao i Džordž Buš.

Izabrani predsednik kao i potpredsednica Džo Bajden i Kamala Haris prisustvvali su inauguracionoj misi u katedrali Svetog apostola Matjua, gde su viđeni i Nensi Pelosi kao i drugi visoki zvaničnici.

Polaganju zakletve prethodiće molitva koju će izgovoriti sveštenik Li Dž. O'Donovan, blizak porodici Bajden, recitacija prve Afroamerikanke u redovima vatrogasaca u Džordžiji i izvođenjem himne koju će otpevati pop zvezda Ledi Gaga.

Nakon toga, mlada pesnikinja Amanda Gorman pročitaće svoju pesmu, a ona je poznata po tome što je kao i Bajden uspela da pobedi govornu manu koja je imala i koja je najavila da će se kandidovati za predsednika SAD 2036. godine.

Sledi nastup Dženifer Lopez i propoved dugogodišnjeg prijatelja porodice Bajden, Silvestera Bimana, pastora afričke metodističke crkve Betel u državi Delaver.

Pročitajte još: