Nagorno-Karabah
EPA
Nagorno-Karabah

EPA

Nagorno-Karabah, Foto: EPA

On želi da se razmotri u kom vidu i obimu bi Rusija mogla da pruži pomoć Jermeniji po pitanju osiguravanja bezbednosti, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi u saopštenju jermenskog Ministarstva odbrane, u pismu koje je Pašinjan uputio Putinu predočeno je celokupno tumačenje aktuelne situacije na terenu, kao i svi izazovi koje nosi „vojna agresija Azerbejdžana na Nagorno-Karabah“.

S tim u vezi Pašinjan je zatražio od Putina da što pre pokrene konsultacije kako bi se odredio obim ruske pomoći i to na osnovu savezništva koje postoji između Rusije i Jermenije.

Podsetimo, nedavno je u Ženevi završen susret šefova diplomatije Azerbejdžana i Jermenije po pitanju sukoba u Nagorno-Karabahu.

Nagorno-Karabah

EPA

Nagorno-Karabah, Foto: EPA

Ministri su postigli dogovor da se ne sprovode napadi na civilne objekte u zoni konflikta, ali i da se sastavi spisak svih ratnih zatvorenika kako bi mogla da se sprovede njihova razmena.

Stigao odgovor

Tokom dana stigao je i odgovor da će Rusija pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije, saopštilo je danas Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Potvrđujemo da je Rusija privržena savezničkim obavezama koje ima prema Jermeniji, uključujući i one koje proističu iz Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći potpisanog 29. avgusta 1997. U skladu s tim Sporazumom, Rusija će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć, ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije“, saopštio je ruski MIP.

Kako prenosi Sputnjik, pored toga, Moskva poziva sve strane sukoba u Nagorno-Karabahu na hitan prekid vatre, smanjenje napetosti i povratak suštinskim pregovorima kako bi se postiglo mirno rešenje situacije zasnovano na osnovnim principima u okviru sporazuma koji su postigla ministarstva spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije u Moskvi 10. oktobra.