granica
Printscreen Twitter
granica

Printscreen Twitter

granica, Foto: Printscreen Twitter

Putnici, a uglavnom se radi o nemačkim i holandskim turistima koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj, svedočili su danas 15-satnom čekanju na ulazu u Austriju iz smera Slovenije.

Najgora je situacija, kako javljaju austrijski mediji, zabeležena na graničnom prelazu Karavanke. Ovde je kolona automobila bila dugačka i do 12 km.

Austrijska vlada je u subotu uvela pravilo po kojem se na ulazu u zemlju ne registruju samo putnici kojima je krajnji cilj Austrija nego i svi oni koji su na proputovanju, što do sada ni u jednom trenutku nije bila praksa. Oni koji ostaju u Austriji su dužni da pokažu negativni test na korona virus ili da odu na dve nedelje u karantin. Tranzitni putnici, koji su dosad bez kontrole prolazili granicu, od sada su dužni ispuniti formular i registrovati se. Sve je to dovelo do neopisivih gužvi.

U jutarnjim satima austrijski carinici su se vratili na stari režim kontrole i počeli da propuštaju tranzitne putnike.

- Prvo smo čekali 15 sati da bi nas na kraju samo propustili bez uzimanja podataka. Dakle sve je ovo bilo potpuno besmisleno??? - pita se jedan bavarski turist preko Tvitera, a prenosi austrijski dnevnik Der Standard.

automobili granica vozači

Tanjug/Zoran Žestić

automobili granica vozači, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Drugi turista za Nemačku novinsku agenciju (DPA) govori kako se pre puta informisao na internetu te da nije bilo nikakve naznake da bi se mogle pojaviti gužve. No gužve su mogle biti delomično očekivane jer je ovo prvi vikend otkako je Nemačka Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju smestila na listu rizičnih područja što je možda mnoge podstaklo da se ranije vrate kućama.

Školski praznici još uvek nisu gotovi u nekoliko nemačkih saveznih pokrajina, među njima i najjužnijim, Baden-Wirtembergu i Bavarskoj, otkuda u Hrvatsku u dolazi i najveći broj turista u automobilima.

Nakon prelaska na "stari režim" kontrole, kolona i čekanje se smanjilo na "samo" šest sati.

No oni koji su zapeli u koloni nisu primili nikakvu pomoć, a i situacija s toaletima je bila kritična. Mnogi svedoče o "agresivnoj atmosferi" među putnicima. Tek nakon nekoliko sati je u pomoć u koloni priskočio lokalni Crveni krst.

PROČITAJTE JOŠ: